Otkrivamo zašto postoje različiti podaci u vezi površine BiH

N1

Podaci o površini njenog teritorija, broju stanovnika, službene jezike, kratku kronologiju povijesnih događaja, imena predsjednika vlade ili predsjedništva, najvišoj i najnižoj tački, pozivnom broju, predstavljaju osobnu kartu jedne države. Međutim u našim državnim institucijama raspolažu sa različitim podacima o tome kolika je površina naše zemlje

Predsjedništvo, Vijeće ministara, Ministarstvo vanjskih poslova nude različitu brojku. Kome vjerovati? Podatak je koji smo željeli saznati. U udžbenicima zemljopisa osnovnih i srednjih škola navodi se podatak o 51 tisuću 197 kilometara četvornih.

51.197 kilometara četvornih pokazuju i podaci na interentu, no pojedini izvori pokazuju i drugu brojku. 51.209 četvornih kilometara te od tog broja kopno zauzima 51.197 četvornih kilometara, a more 12,2 četvornih kilometara .

Iako je to jedna od osnovnih informacija koja se uči još u školi te se smatra da predstavlja osobnu kartu države, građani na pitanje kolika je površina naše zemje kažu.

“Ne znam”, “Ne mogu da se sjetim”, “Ne znam”, “Pojma nemam”…

Možda su naši sugovornici nakon ove ankete odgovor odlučili pronaći na nekoj od stranica najvažnijih državnih institucija, ali su ostali zbunjeni. Jer podaci su vjerovali ili ne i tamo različiti.

Tako ćete na stranici državnog Predsjedništva pronaći podatak prema kojem je površina zemlje 51.209 četvornih kilometara. Ništa čudno na prvi pogled. Sve dok isti podatak ne potražite iz drugog izvora, Vijeća ministara BiH recimo.

I tamo postoji sekcija u kojoj se nude osnovne informacije o Bosni i Hercegovini. Ali tamo je površina države 51.197 četvornih kilometara.

A da biste bili do kraja zbunjeni, potražite ove brojeve i na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tamo piše da je površina države čitavih 52.280 četvornih kilometara! Šta mislite tko je u pravu?

Agencija za statistiku kaže – Predsjedništvo BiH! Podatak dostupan na stranici ove institucije je sljedeći – površina države iznosi 51.209,2 četvornih kilometara, a broj stanovnika je domaćim institucijama i dalje nepoznat premda je ova Agencija rezultate popisa stanovništva objavila prije nekoliko tjedana.

Iako smo danas zatražili pisani odgovor od svih ovih institucija s pitanjem zašto informacija o površini BiH nije usklađena i zbog čega na svojim oficijelnim internet prezentacijama nude pogrešne informacije o broju stanovnika ili ih pak nemaju, odgovor smo dobili samo od Službe za informiranje VM BiH.

“Poštovani,

Niti jedan podatak objavljen na web stranici Vijeća ministara nije netačan, pa tako ni informacija o površini, koja iznosi 51.197 km² kopna. Kada je riječ o broju stanovnika, mi Vam se zahvaljujemo na podsjećanju i taj podatak će biti ažuriran u skladu sa posljednjim popisom”.

Za ažuriranje stranice Vijeća ministara BiH zadužena je Služba za informiranje – Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH.

A tko nudi točnu i istinitu informaciju, pitali smo i geografe. Kažu da su podaci na stranicama različiti te da nijednom od tih podataka ne treba vjerovati, a evo i zašto.

“Dakle, prvi put kao geograf se susrećem da je u površinu jedne države ubrojana i akvatorija mora. Inače se ona ne ubraja, nego se u površinama zemalja daje samo površina kopna. Ovaj problem disporcije između ranijih i sadašnjih površina jeste s kojih se to karata mjerilo”, objašnjava geograf Muriz Spahić.

Naš sugovornik kaže kako su različiti podaci i na razini entiteta, ali i na razini koje predstavlja Brčko Distrikt.

“Dakle postoji totalna nusaglašenost površina entiteta i Distrikta Brčkog u sumarnom okviru da je to više od ovih površina o kojima sam govorio, bilo da je to 51.129 ili 51.209,2 kilometra kvadratnih”, dodaje Spahić.

Podsjećamo, podaci će se morati usaglasiti jer će i to biti samo jedno od pitanja u upitnik EU o prijemu naše zemlje za članstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.