Utvrđen nacrt budžeta institucija BiH za 2017.

Vijesti 03. nov 201615:58 > 16:00
VM BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je utvrdilo nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950 miliona KM.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će nacrt zakona o budžetu Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje. Nacrt budžeta institucija BiH po prvi put je utvrđen početkom novembra, čime je ispoštovan kalendar Vijeća ministara BiH i dinamika dogovorena s međunarodnim finansijskim institucijama.

U nacrtu zakona pored 950 miliona KM za finansiranje institucija uključeni su prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 KM.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2017 – 2019. godina, radi daljnjeg provođenja mjera štednje u institucijama BiH. Ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je ažurirani Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2017 – 2019. godine, vrijedan milijardu i 754,90 miliona KM. Od toga se milijardu i 380,67 miliona KM odnosi na kapitalne projekte, a 374,23 miliona KM na institucionalne projekte.

Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznose milijardu i 165,52 miliona KM, a vrijednost ostalih projekata iznosi 589,38 miliona KM. Ukupna vrijednost projekata u provedbi iznosi milijardu i 351,82 miliona KM, a u periodu od 2017. do 2019. godine institucije su planirale utrošiti 430,82 miliona KM za realizaciju ovih projekata.

Institucije BiH su, nakon usvajanja prijedloga ovog programa, ažurirale podatke o projektima, s obzirom na to da je došlo do promjena u finansijskoj realizaciji projekata i uskladile ga s Nacrtom zakona o Budžetu institucija BiH za 2017. godinu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o državnom programu IPA 2017 za Bosnu i Hercegovinu. Predložena alokacija za Bosnu i Hercegovinu u okviru IPA 2017 iznosi oko 40 miliona eura, a sredstva su namijenjena sektorima Demokratija i upravljanje te Vladavina prava i osnovna prava, uz mogućnost dodatne podrške u oblasti zapošljavanja kroz sektorsku budžetsku podršku. Direkcija za evropske integracije će prijedlog državnog paketa IPA 2017. godine za Bosnu i Hercegovinu odmah dostaviti Evropskoj komisiji.

Ovaj bh. prijedlog je vrijedan 69.218.000 eura i primarno je usmjeren na podršku projektima obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike s akcentom na zapošljavanje. Riječ je o projektima iz oblasti javne uprave, statistike, javnih finansija, pravde i osnovnih prava te unutrašnjih poslova. Direkcija za evropske integracije će po prijemu eventualnih komentara od Evropske komisije na akcione dokumente iz godišnjeg paketa IPA 2017 za BiH, u saradnji s koordinirajućim institucijama za pripremu pojedinačnih akcionih dokumenata, izvršiti njihovu reviziju te revidirane akcione dokumente dostaviti Evropskoj komisiji u skladu sa zadatim rokovima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Smjernice za izvještavanje u procesu evropskih integracija te zadužilo sve institucije i tijela uprave Bosne i Hercegovine da se pridržavaju ovih smjernica prilikom izvještavanja u procesu evropskih integracija. Smjernice su instrument kojim se osigurava jednak pristup u pripremi izvještavanja i njegov kvalitet.

Na ovaj način želi se unaprijediti tehnički aspekt izvještavanja u vezi s pripremom materijala, njihovom prezentacijom te kvalitetom. Donošenjem novih Smjernica o izvještavanju Evropske komisije u procesu evropskih integracija koje odgovaraju sadašnjem trenutku prestaju da važe smjernice Vijeća ministara BiH iz 2013. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.