Anto Nobilo: Hrvatski političari prave predstavu za poene

Vijesti 04. nov 201608:39 > 08:50
N1

Jučer je zasjedala Vlada Republike Hrvatske te je na svojoj sjednici između ostalog raspravljala i o hapšenjima pripadnika HVO-a u Orašju.

Premijer Andrej Plenković poručio je: “Učinit ćemo sve kako bismo zaštitili ugrožene Hrvate.”

O ovom slučaju za N1 televiziju je govorio poznati advokat Anto Nobilo, pravnik koji je imao i svoje branjenike kako pred domaćim sudovima, tako i i pred sudom u Hagu.

Kazneni postupak i hapšenje desetorice pripadnika HVO-a pripremani su dugo, a tajming je indikativan, kazao je Plenković.

Znamo da se policija u Republici Srpskoj već dugo istražuje događaje koji su počinili pripadnici HVO-a na štetu srpskog stanovništva i to nije novost. A tajming? To nije najbitnija stvar. Najbitnije je da li postoji osnovana sumnja za pokretanje postupka, za određivanje pritvora i da li su poštovana prava. Ako postoji sumnja svi politički prigovori padaju u vodu“, smatra Nobilo.

Spominje se i zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Jučer smo mogli čuti ‘Uhićenja u Orašju su samo vrh sante leda događanja koja se odvijaju s ciljem da se kroz korištenje pravosudnog sustava i tumačenje određenih odredbi ratnog zločina to iskorištava u političke svrhe.’

Kada se optužnice koriste u političke obračune, da se preširoko tumači odgovornost, da se ne poštuju standardi prava, onda to može biti povod za akcije hrvatske diplomatije. Smatram da se pretjeruje, da političari reagiraju kako ne bi trebali, da se miješaju u pravosuđe susjedne države. Političari rade predstavu radi sebe i prikupljaju poene, a uhapšenima to neće pomoći, već upravo suprotno”, dodao je Nobilo.

Iduće godine se očekuje presuda u slučaj “Prlić”. Da li to ima neke veze s hapšenjima u Orašju, te da li bi BiH mogla tužiti Hrvatsku za agresiju?

Postoji veći problem. Tu je problem karaktera sukoba u kojem su napravlje. Ako je karakter sukoba bio međunarodni sukob, a borbe i zločini su se dešavali na tlu BiH, onda je Hrvatska taj međunardoni element, a to znači da je Hrvatska bila u BiH i vodila rat protiv Armije BiH. To može biti osnov za neke sudske procese u smislu ratne štete. U svakom slučaju nezgodna pozicija za Republiku Hrvatsku. To se dešava u Hagu i Hrvatska će to morati prihvatiti“, mišljenja je advokat Nobilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.