"Sada je malo jasniji kontekst Milanovićevog 'big shita'"

Vijesti 06. nov 201609:30 > 10:23
N1

U Točki na tjedan političke su aktualnosti komentirali novinarka Nove TV Ivana Petrović i Davor Ivanković iz Večernjeg lista.

Koliko je zapravo ovo hapšenje u Orašju i istraga uvod u moguću optužnicu za Mrkonjić Grad? Tu su Krstičević, Gotovina i Kotromanović? Hoće li biti takvih optužnica?

IVANA PETROVIĆ: Ja mislim da su one već i napisane.

DAVOR IVANKOVIĆ: Gotove su, u ladici su i čekaju političku naredbu i tajming. Svi znaju da su gotove. I to je nepodnošljivo. Da jedan dio hrvatskog političkog vrha je izložen takvoj situaciji, a svi znamo da te optužnice moraju biti korektne, da ne mogu ići po zapovjednoj odgovornosti. Ali ako BiH prvosuđe inzistiraju na zapovjednoj odgovornosti onda Plenković i Vlada RH ne mogu drugačije nego igrati istom mjerom. Ovo su političke mjere.

IVANA PETROVIĆ: Jedno vrijeme je bilo u haškom optuženju, spominjao se Mrkonjić Grad, ali tamo su bili haški istražitelji i ustanovili da je bio detencija napravljena po svim standardima UN-a i međunarodnog prava. Sigurno da su našli bilo što da bi Carla del Ponte jedva dočekala da to stavi u optužnicu za Oluju. Cijeli kontekst ove priče je politički. Ako se hrvatska politika na brzinu ne sabere…

Što mora Hrvatska napraviti?

IVANA PETROVIĆ: Ne znam. Mora prvo osmisliti politiku. Uopće ne koristi svoju poziciju ni u EU ni u NATO savezu. Srbija ima strategiju. Ona može biti nakaradna, ali je napisana i oni je provode. BiH također ima. Gdje je Hrvatska strategija? Niko ne smije potencirati amnestiju bilo kojeg ratnog zločina, ali je problem šta je to pravosuđe BiH, što nikad ne znate. Jedini partner, koji nama može pomoći u ovome, da se razluči ko je učinio ratne zločine, a ko nije je SAD. On je jedini naš strateški partner. Drugog nemamo, na Bruxelles sad ne može računati. Ali mora Hrvatska imati proaktivniju ulogu, a ne samo čekati.

Bakir Izetbegović rekao je da je pravosuđe u BiH potpuno nezavisno.

DAVOR IVANKOVIĆ: Sjetim se uvijek njegovog pokojnog oca kad je s Tuđmanom dogovarao pitanje BiH. Sve je bilo dogovoreno i vraća se tata Izetbegović u Sarajevo i kaže “Ništa nije dogovoreno”. To je ono što sam rekao da Plenković mora naći one koji su prošli politiku 90-ih. Lijepo je u briselskim kuloarima, ali… Vrlo je neugodna situacija. Hrvatska je u velikom zaostatku, mora pod hitno reagovati.

Treba li Hrvatska uvesti zakon o univerzalnoj jurisdikciji?

DAVOR IVANKOVIĆ: Nama ne treba, možemo dići optužnice zbog napada na Hrvatsku.

IVANA PETROVIĆ: Toliko toga se izmiješalo. Ovo više nije naša bilateralna stvar, to je jaki međunarodni kontekst. Nedvano je u Beogradu bio šef FSB-a, tu je i Erdogan čija je politika shizofrena. Opstanak našeg naroda u BiH je naša ključna stvar, bez njega nema Hrvatske. Ja ne znam ko će nam čuvati leđa. Presuda Kordiću je bila platforma, bila je potrebna jer bez njega ne bi mogli dići optužnicu za udruženi zločinački pothvat. Ukoliko prođe pravomoćno optužnica za šestorku… Neka nam Bog bude na pomoći. I sve ovo što se događa je u službi toga.

DAVOR IVANKOVIĆ: Najkraće rečeno. Napravljena je geopolitička podjela ovog terena. Srbija je Rusija, Hrvatska je SAD, BiH je ničija, odnosno svačija. I to se sada zbiva. Ona je prostor za vježbe. Najjači entiteti su zauzeli pozicije, a Hrvati se još traže. Vidim da Amerikanci nisu Plenkoviću došapnuli koji ga problemi čekaju. On je previše vezan uz Bruxelles koji tu ničemu ne koristi.”

IVANA PETROVIĆ: Samo Washington.

Jesu li dokumenti dostavljani temeljem važećeg sporazuma?

DAVOR IVANKOVIĆ: Što se događalo sredinom 2000.-ih kada kada je Sanader potpisao akcijski plan, onda je bio pravi shopping. Sanader je u dogovoru s del Ponte potpuno otvorio arhive, da malo brže uđemo u EU.

Zoran Milanović je svojevremeno, na sastaku s braniteljskim udrugama, rekao da se u BiH događa ‘big shit’. Kako sada komentirate u njegovu izjavu?

DAVOR IVANKOVIĆ: Sada je jasniji kontekst ‘big shita’, što je on govorio i zašto je to rekao. To pokazuje da je naša politika znala o čemu se radi. Sada postoji konsenzus stranka i treba to iskoristiti.

IVANA PETROVIĆ: Što prije se moramo povezati s Washingtonom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.