Karavelić: Zagreb i Beograd nek pogledaju u svoju avliju

Vijesti 06. nov 201614:34 > 14:39
Screenshot

Bivši generalmajor Armije RBiH Vahid Karavelić je u izjavi za N1 komentarisao navode bivšeg pukovnika vojske Hrvatske o tome da su pripadnici HVO-a u Orašju i Istočnoj Posavini primali naredbe direktno od vojnog vrha Hrvatske.

Pripadnici ARBiH ako kažemo generalno branioci BiH ne bi trebali da se nijednog trenutka boje ničega. Ovo što se u posljednje vrijeme dešava već dugo vremena datira u cjelokupnom postratnom periodu, neprekidno se pokušava ostvariti neki reciprocitet koliko ima jednih, drugi traže da bude trećih, pa oni prvi da bude drugih“, smatra Karavelić.

Karavelić je kazao kako smatra da informacija o komandovanju pukovnika vojske Hrvatske pripadnicima HVO-a u Orašju pokazuju o kakvom se ratu radilo.

Ovo potvrđuje činjenicu da je i sam protekli rat bio neka vrsta dogovorenog rata koliko s nivoa međunarodne zajednice preko regije do lokalnog nivoa. I danas se u BiH dešava sve na principu dogovora da nekako podijelimo sve politiku, ratne zločine, odgovornost ali sve na principu pariteta što je neshvatljivo i nepojmljivo. Politika se tu kada je riječ o ratnim zločinima mora potpuno isključiti to su čisto pravne stvari“.

Bivši general Armije RBiH je dodao kako je Hrvatska ovim činom pokazala da je samo “formalno članica EU”.

Vrlo je ružno kada se dozvoli da jedan premijer vlade RH da jedan takav komentar u kojem na neki način naređuje Tužilaštvu RH da se pokrene odgovornost a kasnije se pravda pa mi ćemo vidjeti ako bude pravne odgovornosti što govori da se tu ne radi o neovisnom tužilaštvu sudstvu itd. Nije to samo u Hrvatskoj, tako je u Srbiji i u BiH. Hrvatska je članica EU koja treba da bude primjer svima drugima koje to nisu, a ona je ovime pokazala da je samo formalno članica Unije i da nisu dorasli tome“.

Kazao je još da ima odgovor na pitanje “zašto se tako rijetko pokreće odgovornost ARBiH za eventualne ratne zločine”.

U Armiji RBiH ako je bilo zločina, onda su minumum minumuma u odnosu na zločine koje su počinili istočni i zapadni agresori. I u Armiji mogu odgovarati za individualne zločine, ali nikako za udruženi zločinački poduhvat. Beograd i Zagreb neka pogledaju u svoju avliju i neka se bave svojim poslom, a tužilaštva neka puste da rade svoj posao“.

O izjavi hrvatskog pukovnika da je komandovao Matuzoviću

U tome i jeste problem; što su sada ljudi zvanično progovorili i rekli pod čijom su oni komandom bili i odakle su dolazile komande linija zapovijedanja, tj. ko je “spuštao” odozgo. To doslovice govori da je Zagreb komandovao sa svim događajima u tom dijelu RBiH što daje sada jednu sasvim drugu sliku i sa političkog aspekta, a prije svega pravnog o eventualnim mogućnostima pokretanja postupaka. Pogotovo šta će ti istražni postupci dokazati u ovom slučaju Orašje i kakva će biti presuda, do kakvih će se sve činjenica doći. Sam je čovjek (Matuzović) za Zagreb davao samo probrane dokumente za Haag, znači nema dokumenata ali čovjek ima vlastite kopije jer ne želi biti žrtveno janje, što je po meni veličina tog čovjeka“, prokomentarisao je Karavelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.