Osmanović: Neki su protiv pravilnika o lijekovima

Vijesti 09. nov 201618:07 > 19:35
N1

Na sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH žustra rasprava o izmjenama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH.

Zašto izmjena nije bilo, ko se tu najviše pita, te hoće li građani BiH i dalje plaćati najskuplje lijekove u regionu?

Pravilnik o cijeni lijekova hitno je potreban. Ipak, Stručno vijeće Agencije za lijekove, tvrdi resorni ministar, u tehničkom mandatu nije u situaciji donositi tako bitne odluke. U ovom sektoru već godinama očigledno vlada kontrolisana anarhija.

Naravno, nekome je u interesu da ova država ne dobije Pravilnik o kontroli visine i cijene lijekova. Znam da stručno vijeće bilo pod tim snažnim pritiskom jer nisu bili u kapacijetu da donesu taj pravilnik. Posljednju sjednicu stručnog vijeća sam ja kao ministar morao sazvati, rekao sam članovima vijeća da se uozbilje“, rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Iako je donošenjem Pravilnika o cijeni lijekova članovima ovog vijeća data šansa da se uozbilje, mnogi bi šansu dali novim članovima. Upravo predložene izmjene predviđaju novi način imenovanja članova Stručnog vijeća, što je podijelilo zastupnike pozicije i opozicije iz Republike Srpske. Prema utvrđenim izmjenama, Stručno vijeće Agencije od sada pored entiteta i Brčko distrikta bira i Vijeće ministara, što zastupnici SNSD-a smatraju prijenosom nadležnosti.

Ovdje se pokazalo da bi predlagač najviše to uradio da bi pozicionirao članove stručnog savjeta iz uslovno rečeno opozicije u Republici Srpskoj“, izjavio je Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH.

Cilj izmjena je deblokada rada Vijeća, postojeći radi u tehničkom mandatu od 2012. godine, tvrde u SDS-u. Pored riječi imenovanja, u raspravi na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta najčešće su se mogle čuti riječi farmaceutska mafija i lobi.

Zastupnica Aleksandra Pandurević tome najavljuje…

Kraj, cijene lijekova će biti smanjene, a farmaceutska mafija se može pozdraviti sa svojim uticajem na Vijeće u budućnosti“, kazala je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH.

Ipak, raspravom o imenovanju izbjegnut je odgovor zašto je građanima isplativije kupovati pojedine lijekove u zemljama Evropske unije.

To je jedna izmjena koja omogućava da se u ovoj oblasti uvede više reda. Vidjeli ste raspravu i šta se iz nje može zaključiti. Mislim da rasprava bježi od suštine, suština je interes građana ove zemlje jer njima će se omogućiti da lijekovi budu pristupačniji i povoljniji“, rekao je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PBiH

Kratka pauza nakon konsultacija najglasnijih na raspravi o ovoj tački, donijela je rješenje da se o izmjenama Zakona o lijekovima ne razmatra po hitnom, već u redovnoj parlamentarnoj proceduri na nekoj od narednih sjednica. Do tada, građani BiH će i dalje plaćati enormno visoke cijene lijekova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.