Dizdarević: Važniji poraz Clinton nego pobjeda Trumpa

Vijesti 09. nov 201620:31 > 20:37
N1

Gost specijalnog programa N1 televizije bio je Zlatko Dizdarević, bivši novinar i diplomata koji je govorio o pobjedi Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

“Nisam specijalista za unutrašnju politiku SAD-a. Ja sam sticajem okolnosti posmatrao rezultate američke vanjske politike u svijetu. U ovom trenutku je važnije što je Hillary izgubila nego što je Trump pobijedio. Tu se vidjela ambicija koja je izbijala iz svakog trenutka, geste i plana Hillary Clinton”, kazao je Dizdarević.

O politici koju je vodila u predizbornoj kampanji, Dizdarević kaže:

Ona je i u ovim izborima bila predstavnik jedne intervencionističke politike koja je ostavila mnogo katastrofalnim tragova po svijetu. Za vrijeme predizborne kampanje su se više pratili ispadi Donalda Trumpa, nego ono što je on govorio. Spomenuo je drugačiji odnos prema NATO-u, precizno kazao da misli da NATO i ono što se veže za vojni kompleks treba da se revidira sa stanovišta kapaciteta i troškova“.

Dizdarević je još istakao bitnu razliku u Trumpu i ostalim predsjedničkim kandidatima tokom godina.

Trump je kazao da treba vidjeti sa Rusijom gdje su zajednički interesi i kako mogu graditi odnose, a ne da je problem u Rusiji“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.