Mladi uzgajaju organsku hranu koju kasnije poklanjaju

Vijesti 10. nov 201617:45 > 19:36
N1

Članovi Udruženja "Nešto više" iz Mostara bave se proizvodnjom organske hrane. Na površini od jednog hektara uzgajaju različite kulture voća, povrća i začinskog bilja. No ono što proizvedu to i poklanjaju. Svoje proizvode doniraju organizacijama i institucijama u Mostaru čiji su korisnici u stanju socijalne potrebe.

Trinaestogodišnji Fabian svoje slobodno vrijeme provodi u plasteniku. Zajedno s članovima Udruženja “Nešto više” proizvodi organsku hranu. To ga kaže ispunjava i čini sretnim, dodajući da sve što raste na imanju, uzgaja se na potpuno prirodan način.

“Ja inače volim prirodu, volim biljke i životinje. Ovdje se brinemo oko biljaka, sadimo biljke, biramo sjemenke, uzimamo đubrive, uzimamo korijene koji su truli”, kaže Fabian Bagarić.

Zahvaljujući projektu koji je prepoznala i finansijski podržala Američka agencija za međunarodni razvoj, u periodu od 18 mjeseci zasadili su oko 11 tona zdrave hrane i sve to donirali organizacijama i institucijama u Mostaru čiji su korisnici u stanju socijalne potrebe, a koji povremeno pomažu u aktivnostima, učeći pri tome kako se uzgaja hrana po ekološkim principima.

“Oni nas s radošću uvijek obavještavaju kako je hrana ukusna, kako je lijepa, kako je i najmlađi vole da jedu, pogotovo što mi organiziramo edukacije i otvoreni smo da svi dođu”, dodaje Sanja Đermanović, zamjenica izvršnog direktora Udruženja građana “Nešto više”.

Sve to uspijevaju zahvaljujući pomoći volontera i praktikanata. Razmišljajući o načinima kako da se aktivnosti unaprijede, odlučuju osnovati socijalno preduzeće “EkoDizajn” u kojem su dva najvrednija praktikanta agronoma dobila prvo radno mjesto.

“Imamo 300 različitih voćnih kultura, od trešnje, smokve, jabuke, nara, 300 stabala različitih kultura koja uzgajamo na ekološki način”, otkriva Muhamed Garib, diplomirani inžinjer agronomije.

“Nedavno smo, tačnije ovog proljeća, krenuli sa uzgojem pčela, došli smo na ideju da nabavimo 8 društava, 8 košnica, brinemo se o njima i sve to treba kalendarskih radova sprovodimo”, kazao je Vladislav Pikula, diplomirani inžinjer poljoprivrede.

Imanje je prilagođeno i osobama s invaliditetom koji vrlo često učestvuju u uzgajanju zdrave hrane. A od osoblja, kao i korisnika organizacija kojima je hrana donirana, stižu samo pozitivne reakcije.

“Obzirom da su oni svoje prve plodove koje su proizveli na farmi, dovezli nama, svjesni ste koliko njima znače kategorije ljudi koje se hrane u Narodnoj kuhinji. Zadnje svoje proizvode oni su također dostavili Narodnoj kuhinji. Od 2014. pomažu naš rad”, ističe Mevla Salčin, direktorica Narodne kuhinje.

A pomagat će i dalje, iako vlada ogromna zainteresovanost za kupovinom njihovih proizvoda. Zbog toga u planu imaju unapređivati i nadograđivati farmu zdrave hrane za šta je, kako kažu, potrebno dosta strpljenja, pametnih rješenja, ali i sredstava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.