BiH više nije interesantna SAD-u

N1

Dolaskom Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a, ništa se neće promjeniti u politici prema BiH. SAD su odavno izgubile ozbiljan interes za Zapadni Balkan i prepustile ga EU. Bar tako kažu analitičari. Ipak, u BiH vjeruju da i dalje imaju snažnog partnera u SAD-u.

U odnosima prema BiH, dolaskom Donalda Trumpa na čelo SAD-a, ništa se neće promjeniti od ove zemlje, smatraju poznavaoci prilika. Odavno je Balkan postao manje interesentan SAD-u, koja je naše područje prepustila EU.

“A mi znamo kako se ponaša EU, ona ima svoje probleme i ne zna šta če sa sobom poslije izlaska Velike Britanije, a znamo kako se ponašala i 90-tih godina. Tako da to može biti negativno i za Balkan i za BiH, ali ne bi bilo mnogo različito i da je Hillary pobjedila”, smatra Hajrudin Somun, vanjskopolitički analitičar.

Za mnoge SAD su izgubile interesovanje za ovaj dio Evrope i usmjerili su se prema Bliskom Istoku.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH izbor Donalda Trumpa nije previše šokantno. On kaže da jeste podržavao Hillary Clinton za predsjednicu SAD-a, ali isto tako je podsjetio da je BiH mogla imati korist i od republikanca Georga W. Busha, u vremenu kada se usvajao “Aprilski paket.”

“Mi jesmo imali jednu saradnju sa gospodinom Clintonom i ja sam imao prijateljstvo sa gospodinom Clintonom. Međutim, ovo je izbor Amerikanaca i BiH će surađivati sa onima koje američki narod izabere. Mislim da imamo savezništvo koje treba da se nastavi. SAD su pomagale Bosni i u vrijeme demokrata, ali i u vrijeme vladavine republikanaca. Bio je jedan snažan napor koji nismo znali iskoristiti”, tvrdi Bakir Izetbegović.

Taj aprilski paket nikada nije doživio da preraste u Ustavne promjene u BiH. Pretpostavka je da je upravo nakon toga američka administracija izgubila interesovanje za dešavanja u BiH. Analitičari smatraju da se i dalje gaje iluzije da je Balkan interesantan SAD-u. I samo usvajanje Dejtonskog sporazuma je bila želja SAD, čime je u BiH zaustavljen rat, ali je s druge strane BiH postala nefunkcionalna država.

“Između ostalog i zbog toga što Amerikanci nisu dozvoljavali da se njihov spomenik koji su digli na Dejtonskom sporazumu dira. Prema tome, neće se SAD baviti BiH niti bilo kim drugim, ukoliko to ne bude njihov duboki interes, ekskluzivno njihov interes”, smatra Zlatko Dizdarević, novinar i diplomata.

Za BiH je bitno da se počne navikavati na činjenicu da ovo nisu 90-te i da je ključno da se prestane vjerovati u kulturu očekivanja da će neko doći da pomogne, već je potrebno da pomognemo sami sebi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.