Američka kompanija preuzima Bosna Sema institucije

Vijesti 10. nov 201618:46 > 18:49
Bosna sema

Uprava Bosna Sema institucija obavijestila je javnost da su pregovori oko kupovine i preuzimanja osnivačkih prava nad Bosna Sema obrazovnim institucijama od strane američke kompanije US Global Invest uspješno okončani.

Zastupnici US Global Invest LLC za Bosnu i Hercegovinu prof. dr. Samuel Henry, profesor na Portland State University (SAD) i Mustafa Đerahović, izrazili su zadovoljstvo zbog uspješno okončanih pregovora kao i kadrovskim potencijalima i tehničkom opremljenošću kojima Bosna Sema raspolaže.

Impresionirani smo onim što smo vidjeli u kampusu i uvjereni smo da smo kao strani investitori učinili ispravan korak. Također smo uvjereni da će investicija u ovaj projekat biti od koristi za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, ali i za kompaniju čiji sam profesionalni savjetnik“, riječu su Prof. Samuel Henry.

Priliku koristim da naglasim da smo već započeli proces dobijanja akreditacije ustanova Bosna Sema od strane zvaničnih institucija u SAD te da sa jednom uglednom američkom obrazovnom institucijom planiramo pokrenuti akademsku saradnju koja treba rezultirati dobijanjem dvojnih diploma. Podržavamo razvoj domaćih obrazovnih institucija globalnog karaktera i nediskriminatorske obrazovne politike niti po kojem osnovu, a Bosna Sema institucije smo prepoznali upravo kao takve“ dodao je prof. dr. Samuel Henry.

Predstavnici US Global Invest LLC kompanije za Bosnu i Hercegovinu istakli su kako je Uprava kompanije zadovoljna ishodnom pregovora te da će za njih ovaj iskorak predstavljati značajno akademsko i istraživačko otvaranje prema evropskom tržištu, ali i da će Bosna Sema institucije dobiti šansu da novom vizijom odgovore na globalne izazove i steknu kvalitetne strukovne partnere u SAD.

Generalni direktor Bosna Sema institucija Sabahudin Džemić istakao je kako se do sada više pravnih, ali i fizičkih lica nudilo da preuzme Bosna Semu i investiraju u ove ustanove što smatra očekivanim obzirom na ugled i naučnu reputaciju koju su ove škole u proteklih dvadeset godina stekle.

Burč univerzitet je tokom svega osam godina postojanja uspio zauzeti zavidno mjesto na svjetskim akademskim rang listama“, rekao je g. Džemić i dodao kako je uvjeren da će ovim iskorakom i u saradnji sa novim partnerima škole i univerzitet biti još uspješniji i djelotvorniji.

Nova vlasnička struktura ni u kom pogledu neće utjecati na plan, program i prirodu postojećih naučno-obrazovnih procesa koji se odvijaju u Bosna Sema školama, ali isto tako najavljuju stabilizaciju poslovanih procesa i podizanja nivoa profesionalizma na operativnom planu.

Nova Uprava poručuje da će o svim budućim koracima blagovremeno informisati širu sve korisnike našeg odgojno-obrazovnog servisa kao i širu javnost”, navodi se u saopštenju koje možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.