Hadžibajrić: Prodaju zemljišta svesti na što manju mjeru

Vijesti 12. nov 201609:11 > 09:12
N1

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, kojem su građani treći put ukazali povjerenje na izborima, izjavio je u razgovoru za Fenu da će ova općina nastavit realizaciju započetih infrastrukturnih projekata značajnih za građane ove sarajevske općine.

Neki od tih projekata su izgradnja sale u OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ vrijednosti 750.000 KM što će biti završeno do kraja  godine te sale u OŠ “Edhem Mulabdić” vrijednosti 800.000 KM. Također, bitan je i projekt izgradnje stadiona u Faletićima vrijednosti od 1.640.000 KM, te drugi infrastrukturni projekti u vrijednosti većoj od milion KM.

Hadžibajrić napominje da je jedan od najvećih projekata Općine izgradnja prve javne podzemne garaže u Starom Gradu, u ulici Avdage Šahinagića, preko puta Vijećnice, na parceli površine oko 3.500 kvadratnih metara. Bit će izgrađena na dvije etaže te će tako njena ukupna korisna površina biti oko 5.000 kvadratnih metara sa 155 parking mjesta.

Nadzemni dio je zamišljen kao višenamjenski trg na kojem će se održavati javne manifestacije. Na trgu će se izgraditi park sa zelenim površinama i dječije igralište. Jedan dio trga će biti popločan i na njemu će biti postavljena bina za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija, tokom čitave godine. Vrijednost projekta je oko 6.800.000 KM.

Načelnik Hadžibajrić ističe da se projekt mogao realizirati već ove godine, jer je Općina osigurala sredstva i gotovi su svi zakonom propisani akti. Urađen je idejni i izvedbeni projekt, građevinska dozvola je izdata, imovinskopravni odnosi riješeni te je raspisan i tender za izvođača radova, a Hadžibajrić navodi da Ured za žalbe već dva puta osporava tender.

Načelnik Starog Grada smatra da lokalnim zajednicama treba dati veće ovlasti, čime bi se ispoštovala i presuda Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine o prebacivanju ovlasti na lokalnu samoupravu, “ali, pitanje je da li to kantoni žele, jer time dolazi do smanjivanja njihovih ovlasti“.

– S druge strane, kantoni nisu spremni da odgovore svim zahtjevima koji se pred njih postavljaju. Lokalni nivoi su brži i operativniji i puno više problema bi riješili. Međutim, ne mogu se nama prebacivati samo obaveze bez prava – ustvrdio je Hadžibajrić.

Govoreći o prodaji zemljišta stranim državljanima, Hadžibajrić naglašava da se bilo kakva prodaja zemlje koja je u vlasništvu Općine ne može izvršiti bez saglasnosti općinskog vijeća, koje raspisuje konkurs za prodaju zemlje.

Postoji samo jedan slučaj prodaje zemljišta u općini Stari Grad i to je je parcela od 74 dunuma na samom vrhu Borija, a naslanja se na entitet RS. Općinsko vijeće je dalo saglasnost, raspisan je konkurs na koji se javilo više interesanata. Početna cijena je bila 280.000 KM, a zemlja je prodata za 1.250.000 KM.

– Nisam pobornik da se zemlja prodaje, ali nikom ne možete zabraniti da se javi na konkurs koji je javan. Prodaju zemlje treba svesti na što manju moguću mjeru. Privatno, svako može raspolagati svojim imetkom kako hoće – kaže Hadžibajrić.

Podsjeća da po Zakonu, vlasnik zemlje ne može biti strani državljanin, ali se ljudi snalaze, pa zemlju kupuju putem posrednika iz BiH, registracijom firme koja aplicira na konkurs, ili kupuje od privatnika imanja. Vlasništvo se, naglašava, po zakonu ne može prenijeti na strance.

– Treba štititi imovinu BiH, ali bi situacija bila čistija kada bi se ljudima dozvolilo da kupuju i na svoje ime, a ne na ovaj način, jer tu dolazi do prevara investitora i mešetarenja – mišljenje je Hadžibajrića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.