Ovčina: NUBBiH je bila pred zatvaranjem

Vijesti 04. dec 201408:45 > 08:48
N1

Gost jutarnjeg programa Novi dan N1 televizije u prelistavanju dnevne štampe bio je dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine danas slavi 69. rođendan Napunila ga je 31. oktobra, ali se slavi danas.

“Prije 69. godina rođena je Biblioteka i data joj je uloga centralne biblioteke. Rođendan ćemo obilježimo u zgradi Vijećnice jer smo tamo imali sjedište. U okviru programa imamo jednu akademiju, bit će upriličeno obraćanja zvanica, promocija knjige Amre Rešidbegović, ‘Biblioteka koja ima prošlost i budućnost'”.

“Direktno se odražava na finansiranje jer državni nivo kaže da nije nadležan. Nemamo siguran izvor finansiranja, jednom smo bili faktički pred zatvaranjem. U ovoj godini pored onog što nas Vlada kantona pomaže i Vlada Federacije BiH je također uskočila u finansiranje. Naime, dobili smo grant od Vlade FBiH. Zahvaljujući tome smo preživjeli”, odgovor je Ovčine na pitanje u kakvoj je trenutno Biblioteka situaciji.

“Amerikanci su okupili koaliciju a i BiH učestvuje u toj koaliciji. Ovo je stanje koje je zadesilo međunarodnu zajednicu. Treba da se bori za demokratiju i budućnost i prosperitet”, komentar je Ovčine o zaustavljanje boraca u odlasku u Irak i Siriju.

“S obzirom da ovo nije prvi slučaj, nažalost, mislim da se svi trebamo uključiti u ovo, od roditelja, društva do institucija”, komentarisao je Ovčina naslov kako su djeca žrtve nespremnih roditelja.

“Ova izjava je baš u njegovom stilu i treba poštovati njegove stavove. Zaista ima puno kandidata. Ja sam sportski tip, pratim sport i imam svog kandidata. To je Dušan Bajević koji je prvi i rekao da je zauzet. Mislim da bi on kao autoritet mogao da da puni doprinos u ovoj situaciji“, komentar je Ovčine na naslov kako bi Miroslav Ćiro Blažević preuzeo “Zmajeve”.