Milić u Pressingu o Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i Bosancima

Vijesti 14. nov 201620:52 > 21:05
N1

Novinarski bard Goran Milić bio je gost večerašnjeg Pressinga na N1 televiziji.

 Komentirajući današnje stanje u novinarstvu i poredeći ga sa stanjem u struci nekada, Milić je rekao da se u bivšem sistemu znalo šta se smije, a šta ne smije komentirati.

”Uzmite neki TV dnevnik iz 1973. godine i pustite ga današnjoj publici u nekoj emisiji gdje će biti debata. Nije moglo biti pametno jer je 90 posto stvari bilo naređeno. Zabranjene stvari za komentiranje: tito, država, armija, tajne službe. Znali ste sve”, kazao je on.

Na pitanje urednika Zukića o svom državljanstvu, gost Pressinga rekao je da je državljanin Hrvatske i BiH pojasnivši, potom, svoju vezu s ovim zemljama.

”Državljanin sam dvije države. Hrvatske, tu sam rođen i tu sam proveo najveći dio života. Moja druga domovina je Bosna i Hercegovina. Bio sam glasnogovornik prve bh. olimpijske delegacije”, podsjetio je on.

O jezicima i svom jeziku…

”Ja sam kao veoma mlad otišao u Srbiju. Ponosan sam što znam i jedan i drugi jezik što su danas to dva različita jezika. Kada bi se kombinirala ta dva jezika, mislim da sam u jednom promilu onih koji ih znaju najbolje. Nama nekad dođe smiješno ono na tri jezika na kutijama cigareta. Ali oni tamo uredno prevode na svakom proizvodu”, kroz osmijeh je ispričao Goran Milić.

Koji je narod u Bosni i Hercegovini danas najugroženji?

”Svi su podjednako ugroženi. Hrvati su najbogatiji, ali ih je najmanje i potencijalno su podložni iseljavanju. Bošnjaci su najveće žrtve, ali su suženi i pedeset posto ih je. Ako zaoštre unitarizam, onda će imati sukob s ova dva i susjednim narodima. Srbi imaju teritorij, nastanjuju se na Srbiju, ali imaju hipoteku tih zločina. Holivudski su percipirani kao loši. Prema tome, nijednima nije dobro. Zato je možda i Dejton pravedan. Ima li Bosanaca? Ima u Njemačkoj, tamo su svi Bosanci”, dodao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.