Ajnadžić o problemu učenika OŠ Silvije Strahimir Kranjčević

Vijesti 15. nov 201612:06 > 12:09
N1

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić na zahtjev menadžmenta razgovarao je sa predstavnicima OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević", te roditelja i učenika ove škole. Povod razgovora su najave o deložaciji škole iz objekta u kojem se odvija nastavni proces.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Načelnik Ajnadžić je nakon sastanka naglasio da će se u narednih nekoliko dana prikupiti podaci na osnovu kojih će biti zauzet stav u vezi ovog problema.

“Poštujemo odluke suda jer smo i mi legalisti, ali smo istovremeno i na strani obrazovanja, nastavnika, roditelja i 800 učenika ove škole, i u tom kontekstu ćemo tražiti rješenje da se ispoštuju imovinsko-pravni odnosi, a da pri tome osiguramo nastavak obrazovnog procesa. Naš prijedlog je da zajedno sa Kantonom Sarajevo otkupimo objekat putem prava preče kupovine”, istakao je Ajnadžić.

Ajnadžić je izrazio uvjerenje da će premijer KS, resorni kantonalni ministar i rukovodstvo Skupštine KS pronaći racionalno rješenje u korist 800 učenika.

“Apostrofiram da je konačno došlo vrijeme da se poštuje presuda Ustavnog suda FBiH koja nalaže da se predškolsko i osnovno obrazovanje vrati u nadležnost jedinica lokalne samouprave, i mi to jedva čekamo”, naglasio je Ajnadžić.

Cijeli problem je nastao nakon što je Općinski sud u Sarajevu dosnio izvršnu presudu po kojoj škola u roku od osam dana mora napustiti objekat jer je sud presudio u korist druge strane kojoj je vraćeno pravo vlasništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.