Raspisana međunarodna potjernica za Lejlom Fazlagić

Vijesti 15. nov 201613:54 > 17. nov 2016 10:46
Slobodna Bosna

Kantonalni sud u Sarajevo potvrdio je zahtjev Tužilaštva KS za raspisivanje međunarodne potjernice i određivanje mjera pritvora za Lejlu Fazlagić, saznaje N1.

Lejla Fazlagić je bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. BIRN piše da je Fazlagić podnijela ostavku na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu 27. maja ove godine. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici održanoj 8. jula konstatovalo da joj mandat prestaje sa 30. julom 2016.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka, te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto. Prema nezvaničnim informacijama Fazlagić, već duže vrijeme boravi u hrvatskom gradu Rijeci.

Lejla Fazlagić je zajedno s ostalim uhapšenim osobama u akciji ‘Pravda’ osumnjičena kao dio grupe koja se tereti za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

Potjernica je raspisana na lokalnom i međunarodnom nivou.

Donesena je odluka da se raspiše tzv. potjernica i međunarodna potjernica“, rečeno je za N1 u Kantonalnom sudu.

Zahtjev za raspisivanje potjernice bio je upućen i za Mirsada Delimustafića i Zorana Lončara, ali su se oni predali Federalnoj upravi policije.

Podsjećamo, do sada je u međunarodnoj akciji ‘Pravda’ slobode lišeno 18 osoba, a za njih pet je određen jednomjesečni pritvor, a za ostale mjere zabrane. Akcija se sprovodi u saradnji FUP-a, MUP-a RS, MUP-a KS, OSA-e i USKOK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.