Niko ne zna hoće li i gdje djeca u petak u školu

Vijesti 15. nov 201617:34 > 18:53
N1

Najavljena deložacija učenika Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" iz objekta u kojem učenici pohađaju školu izazvala je žestoku reakciju javnosti, roditelja i učenika ove škole. Roditelji 225 učenika koji pohađaju ovu školu su u strahu jer ne znaju hoće li njihova djeca u petak moći pohađati nastavu.

Cijeli problem je nastao nakon što je Opštinski sud u Sarajevu donio izvršnu presudu po kojoj Osnovna škola “Silvije Strahimir Kranjčević” u roku od osam dana mora napustiti objekat jer je sud presudio u korist druge strane kojoj je vraćeno pravo vlasništva, odnosno Savezu izviđača KS.

“Mi kao roditelji smatramo da škola mora nastaviti da radi i mi ćemo dežurati ako treba i osigurati da je niko ne izbaci, a vlasti neka riješe problem koji su sami zakuhali”, poručuje Svjetlana Nedimović, roditelj.

Roditelji su sinoć obaviješteni da je škola dobila riješenje o izvršenju deložacije, i u strahu su jer ne znaju hoće li njihova djeca u petak sjesti u školske klupe.

“Naravno da smo kao roditelji zabrinuti, u četvrtak je najavljena ta deložacija. Niko ne zna šta bi bilo sa djecom već u petak, da li bi išli u školu i gdje bi došli”, kazala je Lejla Kazazić, roditelj.

Zbog cijele situacije u Sarajevu danas sastanak kantonalnog premijera i pravobranilaštva, načelnika opštine Centar i predstavnika škole. Pred kamere nisu htjeli. Saznajemo, konkretnog rješenja još nema.

“Premijer je zaista iskazao spremnost i želju da se u ovo uključi i to bi sad trebalo da ide svojim tokom. Međutim, to neće odložiti izvršenje. Gospodin Konaković je zato i uključio pravobranioca, a to znači sad predmet sa kojim se oni sad trebaju upoznati”, ističe Selma Haver, predsjednica Vijeća roditelja.

Načelnik opštine Centar Nedžad Ajnadžić je predložio da opština zajedno sa Kantonom Sarajevo otkupi objekat putem prava preče kupovine. No, to su ipak dugoročni planovi, a onaj kratkoročni – hoće li i gdje djeca u petak u školu, još niko nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.