250 učenika pred deložacijom, izviđači ne odustaju od škole

Vijesti 16. nov 201618:22 > 19:23
N1

Traje neizvijesnost u vezi sa sudbinom Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević". Školska uprava dobila je izvršno rješenje Općinskog suda za deložaciju, jer prostorije koriste zakonski pripadaju Savezu izviđača Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ne damo školu”. Čulo se danas ispred OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević”. I 250 učenika zna da bi škola mogla zatvoriti vrata! Jasno je i roditeljima.

“Mislim da to ne utiče samo na roditelje, nego utiče i na djecu. Zamislite moju kćerku koja je šesti razred, u nekom osjetljivom periodu života, da mijenja sredinu i dođe među 30 novih drugara u nekoj drugoj školi. Ja ne mislim izaći iz ove škole, a ni moja djeca”, poručuje Dženana Sabljaković, roditelj.

No emocije na jednu, a zakon na drugu stranu! Da nekretnina pripada skautima, jasno pokazuje i Zemjišno-knjižni izvadak. Savez izviđača BiH je 1996. godine školi ustupio dio prostora. U ugovoru u koji N1 ima uvid, piše da se općina obavezuje snositi trškove zakupnine. Skauti tvrde da im škola i ministarstvo duguju preko 600.000 KM za period od 2007. do 2016. godine. Od adrese “Mehmed paše Sokolovića 2” ne odustaju.

Više detalja ima Aida Hadžimusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.