Svjedočenje LGBT osobe: Zašto mi je lice i dalje zamagljeno

Vijesti 16. nov 201618:39 > 19:46
N1

Prednost diskriminacije u odnosu na toleranciju je prisutna u raznim društvenim segmentima. S obzirom da su u bh. društvu najčešće psovani i omalovažavani pripadnici LGBT populacije, na Međunarodni dan tolerancije smo provjerili sa kakvim se sve problemima suočavaju.

Uvredljivi grafiti. Podrugivanja i ismijavanja, te, prijetnje i fizički napadi su zastupljeni u svakodnevici pripadnika LGBT populacije.
Rijetki pred porodicom i prijetljima smiju otkriti svoju seksualnu orjentaciju. U široj javnosti, u Bosni i Hercegovini, skoro niko.

“Jednostavno LGBT osobe se ne osjećaju sigurno ni komforno. Postoje prijetnje koje nisu direktne pojedinačnim osobama, to su prijetnje cijeloj populaciji. Dolazi se do toga da vas posmatraju samo kroz prizmu jedne vaše karakteristike, odnosno seksualne orjentacije ili rodnog izražaja. Realno da ne postoji opasnost ja sada ne bih bio zamagljen i mogao bih javno da kažem svoje ime i prezime, a da se ne bojim nikakvih posljedica”, otkriva LGBT osoba.

Naš sagovornik tvrdi da je san većine pripadnika LGBT populacije u BiH je odlazak u inostranstvu.

Ostavarili su ga Jasenko Suljetović i njegov partner Aleksandar. Zbog ugrožene sigurnosti ovdje dobili su azil u SAD-u. Više se ne kriju. Snimak vjenčanja podjelili su na društvenim mrežama.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.