Oštre kritike Dragana Mektića na rad Tužilaštva BiH

Vijesti 17. nov 201613:26 > 13:31
N1

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo završen je sastanak između Dalide Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva KS i Dragana Mektića, ministra sigurnsoti BiH, gdje su nametnute ključne teme za jačanje vladavine prava.

Mektić je u obraćanju novinarima kazao da se moraju razviti odnosi između bezbjedonosnih struktura i tužilaštava, i odnose između institucija na svim nivoima vlasti.

“Čestitam kantonalnoj tužiteljici zato što u posljednje vrijeme ima dobre rezultate u rasvjetljavanju djela korupcije, privrednog kriminala. Vrijedno je pažnje da se to istakne. To je podstrek da u narednom periodu imaju trend dobrih rezultata”, kazao je Mektić.

“Ovo Tužilaštvo je mlada ekipa saradnika i ovdje postoji iskreno opredjeljenje u borbi protiv svih oblika kriminala. Nisu spominjali velike probleme – iako ih imaju”, naglasio je Mektić.

Mektić je kazao da će im dati podršku, jer u Tužilaštvu BiH ne može pokrenuti neke stvari.

“Godinama se vrtimo u glibu. Više se bave politikantskim stvarima i o tome razmišljaju, kako će politika reagovati. Bave se djelima neznatne društvene opasnosti. Ne znam da li postoji dovoljno znanja i kapaciteta tog Tužilaštva da se uhvate sa najsloženijim oblicima kriminala”, kazao je Mektić.

Smatra da je za to potrebno naći rješenje. “Za sada, ovim načinom kako rade, šaljem im poruku da ozbiljno shvate odgovornost i ulogu. Građani to očekuju – da budu najefikasnija oštrica u borbi protiv svih oblika kriminala”, izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Novinari su pitali da li akcije popur Pandore onda trebaju biti prebačene sa Tužilaštva BiH na Tužilaštvo KS?

“To je očit primjer nerada Tužilaštva BiH. Neki predmeti su najavljeni kao procesi stoljeća, sa štetom od preko dvije milijarde KM, a već treću godinu se ne nazire kraj predmeta”, oštro je kritikovao Mektić.

Tužilaštvo BiH se bavi nebitnim istragama i slučajevima

“Svi optuženi su na svojim radnim mjestima, ništa se ne dešava. Ne samo tu, nego ima više predmeta koji su najavljeni, i gdje je javnost očekivala kraj. Svima je poznato da je riječ o velikim pljačkama, a nema nijedne iole ozbiljnije presude za korupciju”, ocijenio je Mektić.

A zašto u pojedinim presudama ne dođe do nelegalno stečene imovine? Pogotovo u predmetima koji su upoređivani sa onim Ive Sanadera u Hrvatskoj, pitao je reporter N1 Boris Brezo?

“Zbog toga što nije došlo do ozbiljnih presuda u privrednom kriminalu i korupciji. Zato nije bilo konfiskacije imovine, to je povezano sve. Nekome morate dokazati da je nelegalno stekao imovinu da bi mu je konfiskovali. To ne funkcioniše u Tužilaštvu BiH. Teški slučajevi opterećuju javnost i pravni sistem. Iznevjerava građane i pravdu u ovoj državi. U Tužilaštvu BiH mora da se promijeni sistem i način rada i organizacije. Mi godinama čekamo da počnu da rade”, ocijenio je Mektić.

Kaže i da se sastajao sa vršiteljicom dužnosti da vidi gdje je problem, jer se vode beznačajne istrage, bez opasnosti po društvo.

“Nisu ni interesantne ni bitne, pozivam ih da se radi na ozbiljnim slučajevima korupcije. Da se radi na slučajevima gdje se uništavaju ekonomski poslovi države i da se stekne povjerenje u pravnu državu”, stav je Dragana Mektića.

Za kraj: “Politička podrška pravosuđu nije bitna. U najvećem broju slučajeva postoji sprega između politike i slučajeva, a politički interes je da se to ne rasvjetli – jer će doći do političara, grupa i raznih lobija”, kazao je Mektić u obraćanju medijima.

Dalida Burzić zahvalila se ministru Mektiću na posjeti, jer je prepoznao angažman i trud ove institucije u suzbijanju kriminala i korupcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.