Političko-poslovne putešestvije Adnana Terzića

Vijesti 18. nov 201614:19 > 15:24
AFP

Adnan Terzić novi je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.

Saglasnost za njegovo imenovanje danas je sjednici dala Vlada FBiH, a na ovoj poziciji zadržat će se najduže šest mjeseci. Jedna je to u nizu visokih funkcija koje će tokom svoje političko – poslovne karijere obavljati Terzić. Kako je izgledala karijera ovog diplomanta Građevinskog fakulteta u Sarajevu?

Na višegodišnji politički put krenuo je kao član Stranke demokratske akcije već daleke 1991. godine.

Punih 18 godina kao kadar SDA, obavljao je niz značajnih funkcija, a među ostalim, izdvaja se pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara za period od 2002 – 2007 godine.

Čime se Terzić bavio svih ovih godina?

Kako je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo, u dva mandata, do 2001. godine, bio je guverner Srednjobosanskog kantona. Jedan mandat je proveo i u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kao šef Kluba zastupnika SDA. Od 2002. do 2007. je bio, kako rekosmo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Nakon toga je radio kao savjetnik u Investicionoj banci, te bio potpredsjednik Koncerna Agram. Od učlanjenja u SBB (2010.) bio je profesionalno angažovan kao potpredsjednik stranke, a od 2012. je direktor sarajevske firme GP Put.

Nije bio kandidat na izborima 2012. i 2014. godine. Na čelu Autocesta naslijedit će Đenana Salčina, prethodnog vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća. 

Salčin je prije nekoliko dana gostovao u programu N1 naglasivši pri time da je u preduzeću koje je tada vodio, zatekao desetine miliona dugova.

Javnost treba biti upoznata s tim da nam nam je na računu ostavljeno puno dugova, odnosno preko 300 miliona. Istina je da imamo efektivnost kredita za lotove na jugu, ali u prethodnom periodu komisija je predložila da se posao dodijeli drugorangiranom izvođaču koji je skuplji od prvorangiranog i to za 10 miliona tako da se ta odluka treba preispitati“, komentarisao je tom prilikom od danas bivši vršilac dužnosti direktora Autocesta FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.