Bunt stanara Zmaja od Bosne 80 dao rezultat, zasad

Vijesti 18. nov 201617:46 > 19:24
N1

U sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne broj 80, stanari su danas, baš kako su ranije i najavljivali, pružili otpor oduzimanju, kažu, njihove imovine. Sporna je, naime, bila jedna prostorija u zgradi koja, kako kažu stanari, pripada njima.

Stanarke i stanari na prvoj liniji fronta. Kažu, ne posustaju u obrani svoje imovine. Uskoro je došla i sudska policija. Sve na rubu incidenta.

“Od države nas štitite! Od sudova i lopovskih sudija. Došli ste da uzmete ovo što je naše. Tko je ovo vidio da 15 policajaca štiti od 15 građana. Kako vas nije stid?!”, uzvikivali su građani.

Pripadnici Sudske policije MUP-a KS nisu imali izbora. Eventualni incidenti spriječeni su, a verbalni sukob prerastao u međusobno razumijevanje. Stanari su nosili ugovore o otkupu stanova. Poručili su – ustrajno štitimo svoju imovinu.

“Policija je da nas štiti, a nije da nam otima imovinu. Koldžino je da nas štiti, a nije da nam otima imovinu. Ovo je naše i svi imamo riješenje na kojem piše da smo vlasnici i ovih sporednih prostorija. Mislim da će se završiti u našu korist”, kazala je jedna stanarka.

Ogorčenim stanarima Ulice Zmaja od Bosne pridružili su se i drugi građani Sarajeva kako bi izrazili potporu.

“Ako općina ima dokument da je vlasnik ovog prostora, onda apsolutno ima pravo. Ako nema taj dokument, a ničim nismo vidjeli niti su pokazali da imaju, onda ovdje vjerojatno nešto ne štima”, ocijenjuje Sanja Lazar, gradska vijećnica.

Sudski izvršitelj ubrzo je stigao u haustor, ali ulazak u “spornu” prostoriju je odgođen.

Ipak, stanari su zadovoljni odlukom o odgađanju, ali poručuju da ovo nije kraj. Kažu, legalisti smo, svoju imovinu ne damo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.