Galić: Ja sam Hrvatica, ali zastava Herceg-Bosne nije moja

Vijesti 18. nov 201617:56 > 19:12
N1

Obilježavanje 25 godišnjice Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (HZ HB) u Mostaru izazvalo je brojne reakcije i negodovanja. Isticanje zastava, kao i samo obilježavanje, osudile su brojne nevladine organizacije, građani i političke stranke. Oni koji su odliučili da negoduju tvrde da su naišli na neugodnosti i to u policiji.

Zastave koje su osvanule na dan obilježavanja godišnjice HZ HB, a koje su postavljene na rasvjetne stubove duž cijele ulice Kralja Tomislava, ponukale su mostarsku novinarku Šteficu Galić, da istraži ko stoji iza ovih radnji. Nakon što nije dobila informacije ni od gradskog vijeća, komunalnog preduezća i inspekcija, uputila se u policiju da prijavi kako kaže neovlašteno postavljene zastave. No tamo nailazi na neugodnosti.

“Ja sam rekla mogu li prijaviti, kolega me vaš bukvalno napao i prijetio mi. Rekao je da ne mogu i da moram prijaviti unutrašnjoj kontroli, doviđenja! Ja sam izašla, i samo sam čekala kad će me neko zaskočiti”, kazala je Štefica Galić, urednica Tačno.net.

U MUP-u HNK bez reakcije na čitav slučaj. A dan poslije Galić putem maila i društvenih mreža dobiva i brojne prijetnje, pa čitav slučaj predaje Tužilaštvu.

“Taj čovjek je rekao da je ovo zastava Hrvatskog naroda. Ja sam Hrvatica, to nije moja zastava, ja ne želim biti pod zastavom koja je simbol Herceg-Bosne”, dodala je Štefica Galić, urednica Tačno.net.

A odgovora o tome kako su zastave bez ičijeg odobrenja mogle biti postavljene na javne gradske površine iz Gradske uprave nema, navodeći da nemaju ništa s tim. A povodom obilježavanja godišnjice Herceg-Bosne oglasile su se i pojedine političke stranke, navodeći kako je pokušaj pompezne proslave Herceg-Bosne, jasno ukazao na razloge dugogodišnje političke krize u Mostaru.

“Nasilje u vidu oduzimanja prava da se glasa i problema u Mostaru, problemi koji su se desili u Stocu, obilježavanje simbolično javnog prostora kao što je postavljanje križeva, šahovnica po brdima, postavljanje zastava, proslavljanje blokiranje trgova za mene su direktno nasilje. Kada imamo nasiilje i političku krizu kakvu imamo i u Stocu i Mostaru, mislim da nije dobro i da ovo zahtijeva direktnu reakciju svih političkih aktera u BiH, ne samo na lokalnom nivou”, smatra Irma Baralija, Naša stranka.

“Ovo je prvi put da se u gradu Mostaru ističu zastave HR HB, na obilježavanju njihove godišnjice. Jasno je da je gradonačelnik grada Mostara najodgovornija osoba. Na javnu rasvjetu u Mostaru se ne mogu isticati nikakve zastave niti ikakva obilježja”, podsjeća Salem Marić, predsjenik GO SDA.

A sve to izazvalo je i burne reakcije građana.

Godišnjica je obilježena baš kao što je i zamišljena, bez ikakvih poteškoća.

“Ja bih rekao da je to pitanje uvažavanje Hrvata kao konstituivnog faktora i elementa u BiH i ne doživljavam to nikakvim niti ispadom, a kamoli provokacijom protiv bilo koga”, tvrdi Zoran Krešić, analitičar.

No takvo mišljenje ne dijele I brojne nevladine organizacije koje su pokrenule peticiju u kojoj pozivaju nadležne institucije da reaguju I spriječe javnu promociju ratnih zločinaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.