Koliko će još slučajeva propasti zbog nemara Tužilaštva BiH?

Vijesti 18. nov 201618:15 > 18:55
N1

Bobar banka - najsloženiji poslijeratni predmet finansijskog kriminala, kako su ga u Tužilaštvu BiH nazvali, raspada se. Uoči suspenzije Gorana Salihovića, spektakularno je najavljena optužnica za Bobar banku. Danas postoji mogućnost da se zbog nemara Tužilaštva, cijeli slučaj radi ispočetka.

Goran Salihović je suspendovan i više nije u Tužilaštvu BiH, ali je ostavio probleme. Predmet Bobar banka najbolji je primjer nemara. Odnosno istraga o tome ko je i kako nezakonito oštetio institucije BiH, preduzeća i građane za oko 130 miliona maraka. 18 mjeseci istrage, stotine prikupljenih dokaza, vještačenja, saslušanje desetina svjedoka – moglo bi pasti u vodu. Jer su umjesto tužilaca, navodno, radili službenici koji za to nisu ovlašteni. Bliski saradnici u Kabinetu Gorana Salihovića. Znaju to u SIPA-i, jer su dobili naredbu Tužilaštva da provedu sljedeće aktivnosti.

Naloženo je da se izvrši provjera – analiza i stanje predmeta Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su formirani po naredbi Tužilaštva BIH, a u kojima je kao glavni tužilac postupao Goran Salihović, ili su po njegovim ovlaštenjima, u ovim predmetima postupali službenici Kabineta glavnog tužioca Hasan Pleh, Emil Pinkas, Mirza Jamaković i dr.

Što je jasan dokaz sumnje da se u ko zna koliko predmeta postupalo mimo tužilačke prakse. Pa je logično pitanje šta će biti sa tim predmetimaa. Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić objašnjava da je na primjer Bobar banka, propala priča.

“On je izgubljen za Tužilaštvo zbog nemarnosti tužioca. Taj je predmet sada dat drugom tužiocu. Ništa više nije isto u odnosu na vrijeme kada su te osobe uhapšene. Ne vjerujem da će oni uopšte ponoviti izjave koje su dali. Očigledna je nemarnost i propust postupajućih tužioca i glavnog tužioca. Slučaj je izgubljen. Zar neko ne treba snositi odgovornost”, pita se Mektić.

A samo dan nakon suspenzije Gorana Salihovića iz Tužilaštva BiH saopštenje za javnost.

“Optužnica u predmetu Bobar banka uskoro će biti proslijeđena Sudu BIH. Optužnica je rezultat dugotrajne i temeljite istrage u jednom od najvećih predmeta finansijskog kriminala u BiH. Nastavljamo borbu protiv finansijskog kriminala i korupcije i naglašavamo da nas u toj borbi ništa ne može zaustaviti”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH (29.09.2016.)

Ali očito je da ih je zaustavilo, kako se sumnja, nezakonito djelovanje, samog vrha piramide. Danas, na upit dokle je optužnica za Bobar banku, iz Tužilaštva kažu ovako:

“Tužilaštvo BiH intenzivno radi na navedenom predmetu, ali zbog promijenjenih okolnosti i postupaka koji se vode protiv suspendiranog glavnog tužitelja Gorana Salihovića, za sada ne možemo davati više komentara”.

“Tamo je stanje da se ništa ne rješava, da se ništa ne događa. Kada su uvidjeli da ništa ne mogu da riješe, počeli su se baviti marginalnim predmetima”, dodaje Mektić.

Kemal Čaušević – najveći predmet finansijskog kriminala i korupcije u poslijeratnoj BiH. Bez rezultata. Bobar banka – najsloženiji predmet finansijskog kriminala u poslijeratnoj BiH. Opet, bez rezultata. Krah predmeta Gibraltar – jednog od najvećih pokušaja borbe protiv korupcije. Pokazali su u Tužilaštvu BiH da su najveći, najsloženiji predmeti, kako su ih sami nazvali, za njih još prevelik zalogaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.