Nihad Fejzić za N1: Kakvo meso jedemo?

Vijesti 19. nov 201609:36 > 09:44
N1

Istraživanja su pokazala, BiH ima najslabiji sistem praćenja uvoza mesa u našu zemlju.

Meso koje jedemo neizostavno se tretira antibioticima. Uticaj kakav ovakvo meso ima na naš organizam je izuzetno štetan. Meso koje uvozimo i jedemo naša je tema jutra. Naš gost bio je dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić.

”Volio bih da o ovakvim temama pričamo u neko mirno doba kada pitanje kvaliteta hrane nije na naslovnim stranama. Javnost u BiH je veoma senzitivna na ovakve informacije.To se tiče zdravlja ljudi, ali sve to ukazuje da imamo jedno nepovjerenje u domaći sistem kontrole hrane”, rekao je gost Novog dana.

Pitanje sigurnosti hrane jedno je od ključnih u razvijenom svijetu danas.

”Mi smo zemlja koja u zadnje vrijeme gradi svoje sisteme. Ne govorim samo o sigurnosti hrane već i, recimo, o obrazovanju. Pitanje sigurnosti hrane je jedno od možda ključnih pitanja u razvijenom svijetu. U EU je ovo jedna od najviše regulisanih oblasti u cijelom sistemu, pa se opet desi problem”, kazao je profesor Fejzić.

Bakterije postaju rezistentne na antibiotike.

”Ustanovljeno je, recimo, da neke bakterije ne mogu biti uništene antibioticima koji postoje. Bakterije se kroz termičku objavu uništavaju, ali vrlo važno je reći da treba pokrenuti odgovornu upotrebu antibiotika. Primjena antibiotika se ne može više dešavati na nekadašnji način. Obaveze državnih službi su da educira svoje potrošače. Obaveza nas koji dobijamo informacije u svijetu je da to prenesemo potrošačima i da razvijamo taj dio društvene odgovornosti’‘, dodao je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i zaključio:

”Antibiotik sam po sebi nije štetan, međutim, ovdje je u pitanju interakcija između antibiotika i bakterija. Koliko je do ljudi? Mi smo svi konzumenti prije svega, govorimo o našem zdravlju, ovdje je u pitanju i odgovornost. Kad se nešto ovako desi uvijek se spominju neke pojačane kontrole. Ali kontrole moraju biti stalne. Cilj je uspostava monitoringa koji će platiti i država i potrošači. Državne službe moraju stati iza domaće proizvodnje, a državne granice moraju biti osigurane”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.