Otvorena sezona lova na novinare

Vijesti 21. nov 201614:01 > 14:07
N1

Jedan od najčitanijih blogera u BiH Slobodan Vasković morao je da napusti zemlju iz bezbjednosnih razloga.

On se oglasio putem svog bloga kazavši da je “iz bezbjednosnih razloga, saznanja o životnoj ugroženosti, prisiljen napustiti Bosnu i Hercegovinu.”

Nakon objelodanjivanja da će vlast praviti “Crnu knjigu”, sve žešće retorike političara i tajkuna prema novinarima, obračunavanja sa onim koji ne misle kao vlast u RS, ovakva vijest može malo koga izenaditi.

Posebno jer je i sam Vasković danima upozoravao da mu se prijeti smrću. Ipak, malo ko je to ozbiljno shavato ili bolje rečeno nikog nije bilo ni briga. Kao što je to slučaj i danas, kad je jedan novinar morao da “pobjegne iz RS” da bi sačuvao svoj život.

Urednica na BN TV Suzana Rađen Todorović navodi da je sramna činjenica da je jedan novinar morao da napusti zemlju. Ona postavlja pitanje šta rade vlasti BiH i RS svo ovo vrijeme, posebno ako se zna da je Vasković upozoravao prethodnih mjeseci da mu stižu prijetnje.

“Ja zaista postavljam pitanje da li su reagovale nadležne institucije? Da li je policija razgovarala sa Vaskovićem, da li mu je iko ponudio zaštitu, da li se oglasila Misija OSCE-a u BiH? Sve ovo pokazuje u kakvom mi nedemokratskom društvu živimo koje nije spremno da čuje drugačiji stav i nezaviso mišljenje oslobođeno političkih tenzija i uticaja i potpuno sam zabrinuta za dalju sudbinu svih novinara u RS. Postavlja se pitanje šta je sljedeće i da li je otvorena sezona lova na novinare”, upozorava Rađen Todorović.

Ona navodi da bi reakcija novinarskog esnafa trebala da bude puno žešća, te da nije dovoljno samo da se izdaju saopštenja u kojim se nešto osuđuje.

“U ovom trenutku je potrebna jedna koordinisana akcija novinara kako bi se zautavilo to što se radi nad novinarima koji su nelojalni vlasti u RS. Vasković, dok je upozoravao na to što mu se dešava, njemu su stizale nove prijetnje i objavljivani tekstovi u kojima je on targetiran, a reakcije nigdje nije bilo”, rekla je Rađen Todorović.

I novinar na BHT Vladimir Šušak navodi da je ovo najbolji pokazatelj kakvo je stanje u našem novinarstvu.

“Već odavno kod nas novinarstvo nije slobodno i dugo vremena je pod kontrolom. Oni koji se drznu da budu slobodnomisleći novinari su suočeni sa žestokim pritiscima. Njihov rad se pokušava ograničiti na svaki način. Ono što je dodatno poražavajuće jeste da oni koji u najvećoj mjeri pokušavaju da budu i najveći istraživački novinari, da se bave pravim istraživačkim novinarstvom budu i najveće mete. Tako da me uopšte ne iznenađuje ni ta situacija u kojoj se nalazi Slobodan Vasković”, objašnjava Šušak.

Kako kaže, zabrinjavajuće je i da oni koji prijete i napadaju novinare ostaju uvijek nekažnjeni i to najviše zbog toga što je kompletan sistem pod političkom kontrolom.

“Ovakav sistem na razne načine pokušava da drži pod kontrolom i javnost i medije. I zato kažem, onaj ko se otme jednom takvom ustaljenom stanju prolazi tako kako i prolazi. Susreće se sa prijetnjama, a mi smo bili svjedoci da zbog otkrivanja političkih i kriminalnih spletkarenja su stradavali mnogi, ne samo novinari. To je jednostavno način na koji funkcioniše ovaj sistem”, naveo je Šušak.

Gordana Katana novinarka Oslobođenja kaže da je bloger Slobodan Vasković dobijao danina ozbiljne prijetnje na koje niko nije reagovao, zbog čega i ne iznenađuje njegov današnji potez.

“Ono što je napisao Rajko Vasić, koji je član SNSD-a je dovoljno ozbiljna prijetnja na koju su trebale institucije sitema da reaguju i razumljivo je u tom kontekstu da je Slobodan vasković napustio Banjaluku. Da li će on RS napustiti trajno ili će se vratiti, vidljivo je samo da će se situacija samo nastaviti komplikovati. On je možda samo prvi koji je zbog javnog iznošenja stavova o vlasti došao u situaciju da mora otići. Nažalost, zabrinjava i ćutnja medija u RS na ovakva dešavanja. Uvijek imamo situaciju da odreaguju BUKA i BN, dok ostali mediji šute o ovakvim stvarima. Zabrinjava i ta tišina iz Udruženja novinara koja se do sad nisu oglasila, što najbolje pokazuje same odnose unutar medijske zajednice RS”, zaključila je Katana.

Milorad Milojević, novinar Radija Slobodna Evropa navodi da je sramota da u 2016. godini bilo ko, a kamoli novinar bude prinuđen da napušta svoju zemlju zato što javno iznosi mišljenje ili zbog svojih tekstova.

“Ministar Lukač je rekao da nije zaprimio nikakvu prijavu od gospodina Vaskovića, ali bez obzira mislim da je ovo situacija u kojoj bi policija morala da ispita o kakvim bezbjednosnim prijetnjama se radi. Novinari kod nas ionako rade u jako teškim uslovima i nisu rijetke prijetnje, pa je i ovo dokaz koliko je naša profesija zapravo jadno zaštićena i kakav je odnos institucija sistema prema novinarima. Simptomatično je i da je Vasković saopštio kako je prijavio dva napada policiji i da to do danas nema nikakvog zvaničnog policijskog saopštenja o tim istragama”, rekao je Milojević.

Spisateljica Martina Mlinarević Sopta osvrnula se na odlazak Vaskovića iz zemlje.

“U avionu od Sarajeva do Washingtona rekao mi je da sam one godine kad je bila strašna hajka “o tenku”, napisala jedan od najgorih tekstova koji su tada bili objavljeni o njemu. Znam da jesam. Odreagirala srčano kao i uvijek u životu. Rekoh da mi je žao zbog svega što mu se događalo tada, ali da zbog teksta ne žalim. Od Sarajeva do Washingtona sve sate leta pričali smo o tom trenutku njegova života, o povijesnom i ratnom momentu u kojem se zadesio i koji će kasnije nositi kroz sve naredne godine kao najteži križ. Godine u kojima će ludom hrabrošću, zajedno sa svojom suprugom, iz dana u dan otkrivati nataložena sranja i lopovluke u RS-u, stavljajući svoj i život svoje obitelji vječno na kocku. Do tog leta nisam ga osobno poznavala. Samo razočarenjem i predrasudama. Možda je 30 dana putovanja provedenih zajedno suviše malo, ali je i suviše dovoljno ako samo želiš poslušati, dati ruku i drugu priliku. A meni je postao prijatelj i oslonac. Čuvajući me svo to vrijeme ko najbližeg svog, nasmijavajući kad je bio Unin rođendan, a mi u Čemerici; trčeći po-šta-god-trebam kad me bolio stomak, i držeći mi ruku sve sate svih letova u tih mjesec dana, jer sam paničar najveći. Voljeli ga ili ne, zadnjih godina jedan je od rijetkih sinonima za hrabrost u ovoj šugavoj zemlji. Od koje sve više samo šugavost ostaje”, napisala je Sopta na svom FB profilu.

Koliko je teško biti novinar, u pravom smislu te riječi, najbolje nam pokazuje primjer Slobodana Vaskovića, isto kao i koliko je jeftin život onih koji ne žele da misle i rade kako im to naređuje vlast u RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.