Mustafić: Dejton zaustavio rat, ali nije podjele i nasilje

Vijesti 21. nov 201616:48 > 16:56
N1

Režiser Dino Mustafić gostovao je u programu Dan uživo gdje je komentarisao dnevno-političke aktuelnosti kroz osvrt na aktuelne teme na društvenim mrežama.

Mustafić je govorio o obilježavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Obilježavanje potpisivanja Dejtona možemo pratiti u proterkle dvije decenije. Dokument je zaustavio rat, ali nije podjele i nasilje u bh. društvu. Dejton je jedna od stranica naše kolektivne povijesti kojom se ne možemo pohvaliti. Možemo svjedočiti da dvije decenije nakon potpisivanja Dejtona nemamo prosperitetno bh. društvo“, kazao je Mustafić.

Dodao je da je Dejtonski mirovni sporazum dočekan različito na tri strane.

Dejton je nekada dočekivan kao najveća kapitulacija kada je u pitanju srpska komponenta u BiH, bošnjačka je slavila dok su Hrvati imali neutralan stav“.

Mustafić smatra da su principi postavljeni u Dejtonu trebali rekonstruisati naše društvo.

Svrha Dejtona je bio prekid vatre i postavi principe koji su trebali da rekonstruišu naše društvo. Dejton svako upotrebljava onoliko koliko mu treba. On generira krizu u masovnom birokratskom državnom aparatu“.

“Očigledno je Dejton skupa rabota u smislu državno pravnog aparata. To je svojevrsni eksperiment u kojem imate niz nepogodnosti; od republikanskog uređenja u jednom entitetu do federalizacije u drugom”, dodao je Mustafić.

Kazao je da smatra kako se trenutna vlast ne može dogovoriti oko bilo kojeg pitanja.

Ja ne vjerujem u ovaj politički establišment da su sposobni da se dogovore oko bilo čega. Njihovi razgovori se kreću u smjeru tri nacionalna suverenitete i ne postoji nikakav konsezus za ono što bi bio Dejton 2“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.