Merhamet obezbijedio 650.000 obroka za sirijske izbjeglice

Vijesti 23. nov 201609:20 > 09:20
Anadolija

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, u sklopu akcije “australijski kurban” ove godine je obezbijedilo 130 tona kurbanskog mesa, odnosno 650 hiljada obroka za sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.

Merhamet je jedna od humanitarnih organizacija u Bosni i Hercegovini koja više godina provodi akciju kurban, a od prije tri godine to radi odvojeno kroz dvije akcije “bosanski kurban” i “australijski kurban”.

Primili uplate u Njemačkoj, Švedskoj, SAD…

Zamjenik predsjednika Merhameta Abdul-Kerim Fazlić, u razgovoru za Anadoliju, govorio je o ovogodišnjoj akciji “australijski kurban”, a radi se o kurbanima koji se kolju u Australiji i čije je meso u potpunosti namijenjeno sirijskim izbjeglicama u kampovima na području Turske.

“Već 20 godina provodimo akciju kurban, a posljednjih nekoliko godina prisutni smo i u Turskoj kroz akciju “australijski kurban”. Pored BiH, za ovu akciju primali smo uplate i u našim kancelarijama u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Australiji i SAD-u”, rekao je Fazlić.

Fazlić je ispred Merhameta prisustvovao dostavi kurbanskog mesa, a istakao je kako je ove godine dostavljeno u izbjegličke kampove u turskim gradovima Gaziantepu i Sanliurfi.

“Ove godine smo u luku u Mersin dostavili oko 130 tona kurbanskog mesa. To smo obavili u saradnji sa turskim Crvenim polumjesecom i humanitarnom organizacijom AFAD”, rekao je Fazlić, te naglasio kako je u realizaciji projekta mnogo pomogao i ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Fazlić je dodao kako je bilo u planu da se odmah i jedan dio kurbanskog mesa pošalje i na sirijsku teritoriju, tačnije u grad Idlib. No, kako je kazao, u razgovoru sa predstavnicima AFAD-a dogovoreno je da se 60 tona kurbanskog mesa u Siriju dostavi naknadno.

“U posljednje tri godine za sirijske izbjeglice dostavljeno je 370 tona mesa. Pretpostavljamo da je samo u okviru naše ovogodišnje akcije ‘australijski kurban’ obezbijeđeno oko 650 hiljada obroka za izbjeglice”, naglasio je Fazlić.

Bh. građani iskazali solidarnost

Obzirom da je tokom protekle agresije dobar dio građana BiH imao status izbjeglice i zbog rata bio primoran da napusti svoj dom, Fazlić je ukazao i na važnost činjenice da su bh. građani, kroz ovu akciju, iskazali i jedan vid solidarnosti sa sirijskim izbjeglicama, kojih u Turskoj boravi oko tri miliona. Tim povodom Fazlić se zahvalio svim građanima, kao i predstavnicima turskog Crvenog polumjeseca i AFAD-a, koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta.

Cijena kurbana za akciju “australijski kurban” iznosila je 250 konvertibilnih maraka (KM), dok je za “bosanski kurban” cijena bila 350 KM.

Merhamet je 2014. godine u Turskoj proglašen najboljom stranom humanitarnom organizacijom, a godinu ranije ova titula je pripala UNICEF-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.