Nekada potpuno devastiran paviljon, sada kao solidan hotel

Vijesti 23. nov 201617:12 > 19:32
N1

Studentski dom Bjelave bogatiji je za jedan moderno opremljeni paviljon. Direktor studentskog centra je prilikom otvaranja izrazio nadu kako će u budućnosti i ostali paviljoni dobiti takav izgled, a iz resornog ministarstva već su obećana sredstva za obnovu. Do tada, uslove na bazi hotelskog smještaja uživaće 98 studenata.

Prvo himna Bosne i Hercegovine, a potom i “Gaudeamus Igitur” – na trenutak su prekinulI spremanje ispita i u Studentskom domu Bjelave ozvaničile svečanost otvaranja modernog paviljona.

Do kraja ovog mjeseca ćemo izabrati iz reda studenata koji jesu već u domu. Kriteriji će biti prevashodno starije godine, uspjeh u školovanju i oni koji se nisu ogriješili o kućni red Studentskog centra. Tih 98 sretnika će ući unutra. Oni će malo više plaćati za dodatne usluge, kao što su kablovska i internet“, rekao je Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo.

U objektu, koji je do skoro bio potpuno devastiran, sada je kao u solidnom hotelu. Zajedničke prostorije za učenje, dnevni boravak za odmor i posjete, vešeraj, nadzorne kamere.

Jednokrevetna soba novog studentskog paviljona na Bjelavama posjeduje kupatilo, kablovsku televiziju, internet, krevet, frižider. Studenti će za uslove koji su u rangu sa hotelskim smještajem izdvajati 215 KM. To je cijena jednokrevetne sobe u novom paviljonu. Dvokrevetne su za oko 20 maraka povoljnije. Mustafa Ljaljić, koji predstavlja studente ovog Doma, kaže da je dom najpovoljnija opcija – mnogi studenti nemaju alternative.

“U prosjeku je 155 KM participacija studenta, tako da je to veoma prihvatljivo jer vi za privatni smještaj plaćate 300-400 KM plus režije i hrana, tako da stanovanje u studentskim domovima je najisplativije i drugih opcija nema”, kazao je Mustafa Ljaljić, predstavnik studenata studentskih domova u Sarajevu.

U starim paviljonima ostaju oronuli zidovi, propala stolarija, loša higijena u zajedničkim kupatilima. Na ove stvari studenti u ovom, ali i drugim domovima već godinama upozoravaju.

“Razumijem da je teško sve odjednom riješiti. Mislim da su najveći problem osmi i deveti paviljon. Čula sam da je i zgrada montažna, ružno je i sjediti i slušati šta u drugoj sobi pričaju. Generalno, problem su i zajednička kupatila”.

“Mislim da je u prvom paviljonu opet zadovoljavajuće za razliku od osmog i devetog paviljona gdje se pojavljuju i neke životinje, ali i zbog oboljenja raznih”, kažu studenti.

Obnova drugog paviljona nije išla baš glatko. Zbog problema sa javnim nabavkama rokovi su probijani, a probijan je i planirani budžet. Vlada Kantona Sarajevo uložila je više od milion maraka, dok je za opremanje soba Studentski centar uložio oko 130 hiljada maraka. Direktor se nada da će nova sredstva biti iskorištena u obnavljanje i ostalih objekata, a studenti vjeruju u jednake uslove za sve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.