Asim Mujkić: Plašio bih se da sam dio političke elite u BiH

Vijesti 24. nov 201608:29 > 08:35
N1

Da sam pripadnik političke elite, plašio bih se. Na rubu smo nepremostivosti, stvara se prevelik jaz između bogatih i siromašnih. Možemo očekivati ponovne demonstracije, ali ovaj put u radikalnoj formi. Krokodila je sve više, a para sve manje, rekao je za N1 Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu,

Jučer je prisustvovalo akademiji povodom Dana državnosti, gdje se govorilo o značaju 25. novembra za BiH, iako se taj dan ne slavi u cijeloj zemlji.

Logično mi je da se ne slavi u cijeloj BiH, a o tome je dobro govorio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Razlog za to je činjenica da današnja BiH nije konstruirana na temeljima ZAVNOBiH-a. Nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine, nacionalne stranke su odbacile ZAVNOBiH kao komunističku propagandu, kao nešto što je unesrećilo narode, pa su pokušali postići novi dogovor. Taj novi dogovor čekamo evo već 25 godina“, smatra Mujkić.

Profesor je kazao da je ZAVNOBiH odredio Bosnu dvojako, kao državu ravnopravnih naroda, ali i ravnopravnih građana.

Naši narodi nisu ni ravnopravni, niti su građani slobodni da uživaju fundamentalna prava“, rekao je gost Novog dana.

Zašto moramo čuvati 25. novembar?

Moramo ga čuvati. On je odigrao presudnu ulogu za politički subjektivitet BiH. Zahvaljujući njemu u Dejtonu smo mogli računati da će BiH ostati unutar svojih granica. On treba ostati trajna inspiracija. Šta preporučiti za temelje BiH osim prave ravnopravnosti naroda, baš kako je rečeno u ZAVNOBiH-u“, mišljenja je prof. Mujkić.

Dejton 2, novi bh. ustav?

Dejtonski ustav kakav jeste je dovoljan okvir ako se želi izgraditi zajednička politička zajednica. Problem s Dejtonom ili bilo kojim budućim ustavom su živi nacionalistički projekti i koji pokušavaju izgraditi dominantan narod i zanemarivu manjinu. Takav ustav neće moći funkcionisati kako treba. Tu krivim i međunarodnu zajednicu, jer su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma bila dva fundamentalna cilja, prvi je bio mir, a drugo stvaranje uslova za održivu političku zajednicu“, rekao je Mujkić.

Otvaranje trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH?

Imamo proizvodnju putem medija dojma kod ljudi. Pokušava se stvoriti dojam da se nešto radi. Međutim, to je 60-70 koraka. To je ilustracija svega što se nama dešava. Ispod blještave površine, koja se pokušava dokazati u medijima, krije se bijeda i surova stvarnost“, kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.