Protest u Širokom Brijegu: Traže istinu o slučaju Mile Soldo

Vijesti 25. nov 201617:47 > 17:50
Srna

U Širokom Brijegu danas je održan protest na kome se okupilo nekoliko stotina građana koji su tražili otkrivanje istine o slučaju u kojem je maloljetni Mile Soldo 9. oktobra zadobio teške povrede, a slučaj ni do danas nije rasvijetljen.

Na skupu je zatražena i ostavka načelnika Policijske uprave Široki Brijeg Pere Kožula i odgovornog kantonalnog tužioca u Zapadno-hercegovačkom kantonu.

Ana i Sarafin Soldo, majka i otac mladića, ponovili su da žele samo istinu i da neće odustati od traganja za njom.

Na protestu je bio i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je rekao da saosjeća sa porodicom Soldo i izrazio uvjerenje da će slučaj biti uskoro riješen, uz nadu da se ovakve stvari više neće događati u Širokom Brijegu.

Sedamnaestogodišnji Mile Soldo je 9. oktobra nakon jedne rođendanske proslave pronađen s teškim povredama glave zbog čega i danas trpi posljedice.

Roditelji sumnjaju da je mladić pretučen, a policija sumnja da se Soldo povrijedio tako što je na njega pao fudbalski go ispod koga je pronađen.

Soldo se ne sjeća kako je nastradao. Na rođendanskoj zabavi bilo je pedesetak osoba, od čega je do sada ispitano njih dvadesetak. Svi tvrde da nisu vidjeli šta se Soldi dogodilo.

Iz kantonalnog tužilaštva navode da više od dvadeset svjedoka sa zabave, uključujući i Milu Soldu koji su dali svoje izjave u policiji, nisu mogli da potvrde da je učenik pretučen.

“Medicinska dokumentacija koju smo sudskim putem izuzeli, nigdje na tih 14 dokumenata koji su potpisali specijalisti mostarske bolnice nema naznaka da je došlo do tuče. Još Tužlaštvo ne može podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinioca sve dok sudski vještak ne provede vještačenje jesu li povrede nastale kao posljedica tuče”, navode iz kantonalnog Tužilaštva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.