Slobodan Vasković: Zašto sam napustio BiH?

Vijesti 28. nov 201608:00 > 08:18
N1

“Životno si ugrožen. Namjera im je da te dignu u vazduh”, saopštili su mi izvori iz Beograda, iz visokih političko-bezbjednosnih krugova, napisao je novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

Nakon što je prije osam dana napustio BiH iz bezbjednosnih razloga, preciznije zbog saznanja o životnoj ugroženosti, novinar Slobodan Vasković se ponovo oglasio na svom blogu. Kako je naveo ovo nije prvi put da je državu napustio zbog životne ugroženosti, ali je prvi put javno objavio.

Početak planiranja napada na novinara, Vasković veže za period septembra prošle godine.

10. septembra 2015. godine u Ugru, na putu Banjaluka – Sarajevo, preko Vlašića

“NN osoba koja je vozila džip pokušala je da me zgura sa puta. Uspio sam izbjeći napade, jurio me je sve do ulaska u Travnik, gdje sam mu konačno umakao. Kamere koje se nalaze na semaforu, na ulazu u Travnik, snimile su i njega i mene. Provjerio sam tablice džipa – nisu nigdje evidentirane – lažne su…”

24. septembra 2015. u okolini Banjaluke

Vasković navodi da je imao sastanak sa jednim od najviših funkcionera MUP-a Republike Srpske te da je sastanak održan tajno

“Postoje dva svjedoka tog sastanka. Prije tog sastanka u nekoliko navrata odbijao sam ponude o susretu. Na kraju sam prihvatio kako mi ne bi bilo prebacivano da sam isključiv i da ne prihvatam razgovor. Prihvatam svaki razgovor i borim se za svoje stavove. Neću iznositi detalje, ali mogu reći da je razgovor bio vrlo neprijatan i da je svako ostao pri svojim stavovima.”

Vasković ističe da je tada svom sagovorniku rekao: “Karakter Društva u kojem živimo najbolje oslikava činjenica da se tajno sastajemo, jer ako bi to bilo javno, ti bi imao ogromne probleme. Ukoliko ste u MUP-u RS profesionalni, kao što tvrdiš, istražite ko me je htio stjerati sa puta. Na taj način sam, istina nezvanično, prijavio pokušaj teškog povređivanja – moguće eliminacije, što jeste bio događaj na Vlašiću. Bilo je dovoljno skinuti snimke sa kamere pred Travnikom i lako bi se našlo ko je bio za volanom džipa, čiji je džip, ko je stavio neevidentirane tablice i koji je bio razlog vozača da me zgura sa puta… Naravno, ništa nije istraženo, jer je džip vozio pripadnik Specijalne policije MUP-a RS.

30. decembra 2015. godine

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, javno je optužio Vaskovića da ruši institucije RS-a što novinar smatra ‘javnim crtanjem mete na njegovom čelu’.

“Vasković na svom blogu, ne samo ove godine, ali naročito ove godine, poziva na rušenje institucija Republike Srpske, podriva institucije Republike Srpske, a naročito Ministarstvo unutrašnjih poslova.”

02. januara 2016. godine

Vasković navodi da je obaviješten iz kredibilnih izvora da odmah moram napustiti Republiku Srpsku, odnosno BiH, jer je ugrožen i realno prijeti opasnost da bude brutalno napadnut.

Poznato mi je i ko su trebali biti napadači. Spakovao sam se za dvadeset minuta i napustio državu u narednih sat vremena. Ostao sam van BiH jedanaest dana; Sve vrijeme sam radio, stvarajući privid da se ništa opasno po mene ne dešava; Tekstove sam objavljivao preko “Tor-a”, kako bih pokušao prikriti lokacije na kojima sam se nalazio…”

11.novembra 2016. godine

“Objavio sam dva klipa, inserte iz govora Milorada Dodika na skupu SNSD-a, održanom 30.10. 2016. Klipove sam naslovio sa “Dodik u Adolfovom stilu: SNSD će napraviti Crnu knjigu svih koji su mu se zamjerili” i “Dodik u Hajnrihovom stilu: Opštinama koje nismo dobili Vlada RS neće pomoći niti će sa njihovim rukovodstvima komunicirati naši ministri”.

Vasković je takve stavove ocijenio fašističkim.

“I dalje tvrdim da su izrečeni Dodikovi stavovi nepatvoreni Fašizam. Da bi neko bio Vođa, njegovi najbliži saradnici moraju biti surovi, nemilosrdni i brutalni. 14.11. i 15.11. krenulo je javno prizivanje moje likvidacije.”

Novinar tvrdi da je 19. novembra 2016. godine obaviješten da je donesena odluka da bude likvidiran.

“Izvori su bili ultimativni po pitanju tačnosti informacije i vidno uznemireni zbog njenog karaktera i činjenice da mi saopštavaju takvu morbidnu vijest…”

Šta se dalje dešavalo, te zašto je i kako odlučio otići 20. novembra ove godine, te kada se planira vratiti pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.