Tužiteljstvo BiH vs. Dragan Mektić

Vijesti 29. nov 201617:22 > 18:06
N1

Tužiteljstvo BiH uputilo je pismo Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, u kojem se žali da je ugrožena neovisnost ove pravosudne institucije, zbog javnih istupa ministra sigurnosti, Dragana Mektića. Mektić odgovara da će nastaviti s kritikama jer Tužiteljstvo BiH ne radi ništa.

Nezavisnost Tužiteljstva BiH je ugrožena zbog istupa Dragana Mektića, tako se može sažeti Pismo tužiteljice Gordane Tadić upućeno Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i državnim ministrima. No, teške riječi ne jenjavaju. Mektić, na vanrednoj press konferenciji, najavljuje da će nastaviti da govori istinu o, kako kaže, neradu Tužiteljstva BiH.

Ni u jedan predmet ne utječem niti diram njihovu neovisnost. Neovisni ste i imajte koliko hoćete neovisnosti. Ne interesuje me. Dajte rezultate. Dajte optužnice“, poručio je Mektić.

Ministar dodaje da Tužiteljstvo, ukoliko želi, ima mehanizam da bude nezavisno, ali ne isključuje mogućnost da pojedini tužitelji sklapaju dogovore s nekim političarima. Također, primjećuje da se tužitelji više bave njime, nego kriminalom.

Znate li vi koliko se oni bave sa mnom? Glavna tužiteljica poziva tužitelje i pita ih da li su bili s Mektićem? Ono se tamo sve urušilo“, kazao je Mektić.

Osim pomenutog Pisma, iz Tužiteljstva nema drugih komentara. Situaciju je razmatralo i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, a njegov predsjednik je na neformalnom druženju s novinarima pojasnio šta znači politički utjecaj na pravosuđe.

Političari mogu da daju ideje, ali ne mogu da se miješaju u rad Tužiteljstva. Jednako je pritisak kad političar kaže – nemoj nešto raditi – kao i kad kaže da nešto mora raditi“, smatra Milan Tegeltija.

Dragan Mektić je iznio svoje argumente protiv Tužiteljstva BiH. Naveo je primjere predmeta koji godinama čekaju na podizanje optužnice. Među takvima je i slučaj Pandora, koji traje tri godine. Uhapšeni u ovoj akciji, među kojima i prvoosumnjičemi Zdravko Cvjetinović, vraćeni su na posao u UIO. S druge strane, iz Tužiteljstva BiH je nemoguće dobiti odgovor osim uobičajenog – “bez komentara“.

A zašto bi se i obazirali na kritike i pitanja, kada im je zakon omogućio potpunu nezavisnost, a sudije i tužitelji dvije državne pravosudne institucije nikome i ne polažu račune. Za razliku od svih drugih sudija i tužitelja, za ove državne često nije bitno da li je neki tužitelj podigao deset ili nijednu optužnicu u toku godine.

Njih se po zakonu uopšte ne smije ocjenjivati. Njima ne možete da gledate da li je tužitelju pala optužnica ili nije. Može se voditi evidencija, ali ona ni na šta ne može da utječe“, kazao je Tegeltija.

Ne može se utjecati ni na imovinske kartone sudija i tužitelja.

Visoko vijeće je u proteklih godinu dana odbila svaki zahtjev N1 da se dostave imovinske kartoni pojedinih nositelja pravosudnih funkcija. Ti kartoni stoje u Vijeću, ali njihov sadržaj niko provjerava. Nije ispunjena ni obaveza iz Reformske agende, prema kojoj je do polovine ove godine trebao biti uveden elektronski registar imovinskih kartona sudija i tužitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.