Koc: Šta se desilo u Tuskoj može se desiti bilo kojoj zemlji

Vijesti 30. nov 201608:45 > 09:13
N1

Gost Novog dana bio je novoimenovani ambasador Turske u BiH Haldun Koc, koji je sredinom novembra preuzeo dužnost ambasadora.

Koc je prije toga od 2008. do 2013. godine bio u Španiji.

O preuzimanju dužnosti za BiH je rekao: “Smatram ovaj zadatak časnim i odmah sam počeo intenzivnim tempom da radim, kao i posjetama diplomatskom koru. Tema razgovara su postizanje konkretnih rezultata kako bismo imali dobre odnose. Među našim narodima postoje izvrsni odnosi koji su na veoma zavidnom nivou. Imamo visoke vanjsko trgovinske razmjene. Trudićemo se da naša trgovinska razmjena dostigne milijardu dolara. Među našim narodima postoji volja, organske veze, duboke veze, a i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca žive u Turskoj gdje su prenijeli ekonomske veze. Povećat ćemo iznos direktnih investiranja, a na isti taj način ćemo omogućiti bh. investitorima i biznisimenima da ostvare svoje ciljeve u Turskoj“.

Kako bismo ostvarili ovaj cilj na ekonomskom planu moramo našim biznismenima olakšati djelovanje na ovim prostorima, odnosno riješiti poteškoće koje imaju ovdje. Imamo dobre bilateralne i trilateralne odnose, komisije koje rade dobro svoj posao, tako da će rezultat njihovog rada pokazati koje su to poteškoće koje nam smetaju trenutno“, dodao je ambasador Turske u BiH.

Turska se nedavno suočila sa opasnom situacijom za svoju državu, a na pitanje kakva je trenutno situacija u toj zemlji je rekao: “Nakon 15. jula i nakon neupjelog pokušaja državnog udara na brz način smo taj  problematični period prevazišli i još radimo na prevazilaženju te situacije. To je bila korisna lekcija za nas, za našu državu. Želim ponoviti da smo veoma zahvalni BiH i vašim građanima koji su pokazali izraze solidarnosti i podrške Turskoj nakon neuspjelog pokušaja državnog udara“.

Iz Turske su neprestano stizala upozorenja na FETO, organizacija koju Turska smatra terorističkom. Na pitanje da li smatra da postoji prijetnja za BiH je istakao: “Ono što se desilo u Tuskoj primjer je onoga šta se može desiti svakoj zemlji. Pokušaj državnog udara tu noć u Tuskoj i način na koji je izveden pokazuje udar na demokratske vrijednosti naše zemlje. Mi smo uspjeli kao turski narod u duhu zajedništva da se efikasno izborimo i da očuvamo demokratiju. Zbog dešavanja te noći, može se lako konstatovati da treba uzeti ozbiljno sve prijetnje koje se mogu kriti iza njegovog djelovanja u drugim zemljama. Mislim da svi treba da nauče tu lekciju“.

O tome zašto Turska ranije nije upozorila BiH na prisustvo ove opasne organizacije u BiH je komentarisao: “Mi smo u okviru naših kontakata s vremena na vrijeme upozoravali kada se dokazalo da opasnost postoji. Trebalo je vremena i za naš narod da se to dokaže, da shvatimo da u krvnim žilama kuca jedna opasnost koja djeluje na naše društvo. Nakon što su se pokazale osnovane sumnje za postojanje ove organizacije koristili smo različite prilike i prenosili informacije sa njihovim mogućim opasnostima“.

O profesoru Lafciogluu iz Bosna Sema institucija kome je oduzeta mogućnost dobijanja plakete Grada Sarajeva zbog sumnji da je institucija u kojoj radi povezana sa organizacijom FETO je rekao: “Kada govorimo o obrazovnim institucijama i postojanju ovih institucija, kako u Turskoj tako i drugim zemljama, govorimo i o njihovoj povezanosti sa određenim terorističkim aktivnostima koje su ostvarene prema nedužnim ljudima, prema djeci. Pokušaj prevrata u Turskoj je šteta koja je načinjena Turskoj i mentalni sklop koji stoji iza ovoga može se definisati samo kao teroristički akt i sve koji stoje iza ovoga smatramo teroristima“.

Na pitanje da li je opravdano mišljenje da se Turska isuviše miješa u unutrašnje odnose BiH je odgovorio: “Mi govorimo o međunarodnom aspektu problema. Turska je veoma oštećena kroz djelovanje ove organizacije i iz tog razloga mi moramo govoriti o opasnosti koja je globalnog karaktera. Mi smo u vezi njih dijelili informacije sa našim sagovornicima ovdje u BiH i mislim da su Bosanci i Hercegovci najbolje shvatili šta se desilo kod nas i iskazi solidarnosti pokazali da BiH stoji uz nas. To je dobronamjeran gest koji je odraz našeg prijateljstva“.

Osmi Festival turskog filma u Sarajevu počinje 7. i traje do 12. decembra.

Između Turske i BiH postoje bliske veze i ovo je jedan od najboljih pokazatelja ovih veza i pridaje se velika pažnja razvijanju tih odnosa što se pokazuje i na kulturi. Prikazivaće se filmovi koji pokazuju sličnosti u našim životima, našim narodima i veoma su gledani u Turskoj. Također postoji veliki broj turskih serija koje se ovdje prikazuju te se i tu mogu vidjeti sličnosti među našim narodima. Želim spomenuti i da će 3. decembra, u subotu, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu u 18 sati biti održan koncert turske narodne izvorne muzike i duhovne muzike i ovom prilikom pozivam građane Sarajeva da dođu u BKC i da stvore priliku da uživaju u muzici koja je detaljno probrana. Bliskost među nama se kroz međusobna druženja najbolje pokazuje“, istakao je Koc.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.