Pripadnici HVO-a pušteni iz pritvora uz mjere zabrane

Vijesti 30. nov 201614:55 > 14:59
N1

Sud BiH danas je pustio iz pritvora uz mjere zabrane deset osumnjičenih pripadnika HVO-a koji su krajem oktobra uhapšeni na području Orašja, potvrdio je za N1 advokat Vlado Adamović.

Uhapšeni Đuro Matuzović,Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51) pušteni su na slobodu uz nekoliko mjera među kojima je i zabrana komuniciranja sa medijima.

Oni se terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine. Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH je u svojim navodima za mjere pritvora ranije navelo da je sigurnosna situacija u Orašju već narušena u proljeće 1992. godine, te da je sredinom mjeseca aprila, prema izjavi Svjedoka 1, došlo do prekida nastave, te je jedan broj djece napustio školu i samo mjesto Orašje, u kojem periodu se stvara atmosfera koja će nagovijestiti budući napad na srpsko stanovništvo opštine Orašje o čemu, kako se navodi u prijedlogu, u svojoj izjavi govori Svjedok 2.

U daljem obrazloženju postojanja osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, Tužilaštvo BiH u dostavljenom prijedlogu navodi da su se na putnim pravcima koji su iz Orašja vodili prema dijelovima teritorije, a koji su bili naseljeni srpskim stanovništvom, nalazili punktovi HVO-a, te da na taj način nije dozvoljen izlaz sa podučja opštine Orašje srpskom stanovništvu koje do početka maja 1992. godine nije uspjelo da pobjegne sa područja opštine Orašje pod komandom HVO-a, a o čemu govori Svjedok 3.

Također, postupajući tužilac navodi da iz iskaza svjedoka proizlazi osnovana sumnja da je 9. maja 1992. godine, od strane pripadnika Vojne policije pod komandom Pere Vincetića i pripadnika PS Orašje koje je na raciji predvodio komandir PS Orašje Marko Dominković, a sve po naredbi zapovjednika 106. br. HVO-a Đure Matuzovića, izvršena racija u selu Bukova Greda, kao jedinom mjestu sa većinskim srpskim stanovništvom pod kontrolom HVO Orašje. Njihovi pipadnici, nakon što su skupili svo srpsko stanovništvo sela, pred mjesnom trgovinom, odvajaju pojedine muškarce i vrše njihovu likvidaciju. Tom prilikom su ubijeni Marko Maksimović, Mićo Gavrić, Zoran Maksimović, Lazar Vasiljević, Drago Cvijanović, Žarko Maksimović i Mišo Gavrić koji je u vrijeme ubistva bio maloljetan. Žene vraćaju kućama, a sve zatečene muškarce, nakon zlostavljanja, hapse i sprovode u zatvoreničke objekte HVO-a u Orašju i Donjoj Mahali gdje ih zatvaraju.

Postupajući tužitelj navodi i zapovjednu izolaciju srpskog stanovništva od 11. juna 1992. godine, izdatu od strane zapovjednika 106. brigade HVO-a – Bosanka Posavina, Orašje, a dostavljenu Vojnoj policiji 106. brigade HVO-a, načelniku sigurnosti brigade i Stanici javne sigurnosti koji su bili zaduđeni za izvršenje navedene zapovijedi, a koju dužnost je, prema navodima iz prijedloga za određivanje pritvora, u navedenom periodu obavljao osumnjičeni Đuro Matuzović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.