Džidić: Hapšenja su bombastična, ali to je tek početak

Vijesti 30. nov 201617:58 > 18:08
N1

Ne stišavaju se reakcije u Srbiji nakon što je Haški tribunal objavio potjernice za funkcionerima Srpske radikalne stranke Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred Tribunalom optuženi za nepoštivanje suda.

Tribunal ih je optužio da su utjecali na svjedoke u procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

O ovoj, ali i drugim temama razgovarali smo sa novinarom agencije BIRN Justice report Denisom Džidićem.

Šta ako se Srbija ogluši na ovaj zahtjev Tribunala?

Ovo je uobičajena praksa. Vrlo slična situacija se desila sa bivšom glasnogovornicom Florence Hartman, kada je optužena za nepoštivanje suda. Nakon toga je bio raspisan međunarodni nalog za hapšenje, ali Francuska nije postupila po njemu. Možemo očekivati sličnu situcaiju, Ona je naknadno uhapšena, tako da se za ovo troje može očekivati isto ako budu putovali. U srbiji su sigurni jer je Viši sud u Beogradu odlučio o tome“, kazao je Džidić.

On je istakao da se može govoriti o određenom sistemskom problemu jer Tribunal nije osigurao sistem za osobe koje potražuje.

To je manjkavost prvobitnog dogovora, odnosno zakona koji nalaze državama da sarađuju“, dodao je Džidić.

Danas je zakazan datum završnih riječi na suđenju Ratku Mladiću.

Za nadati se da ćemo dočekati presudu Mladiću. Na samom smo kraju postupka, presuda bi trebala biti, prema najavama, na jesen 2017. godine. Negativno je što je ovo tek prva prvostepena presuda, jer nakon toga slijedi žalbeni postupak. Konačna odluka se može očekivati za nekoliko godina“, kazao je gost Dana uživo na N1.

Novinar BIRN-a je prokomentarisao odluku Suda biH o puštanju na slobodu uhapšene bivše pripadnike HVO-a.

Ovo je sami početak. Hapšenje smo imali prije nekoliko sedmica i reakcije su bile burne. Ljudi zaboraljaju da se hapšenja obično rade bombastično, a to je tek početak. Predstoji veliki dio istrage koja bi mogla dovesti do optužnice. Prerano je davati bilo kakve ocjene jer je slučaj na samom početku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.