Problemi bh. vlasti: Budžet isti, a rate za kredite rastu

Vijesti 30. nov 201618:32 > 18:35
N1

U Parlamentu BiH burna rasprava o predloženom budžetu institucija BiH. Državna vlast naredne godine neće dobiti nijednu marku više za trošenje, ali će zato narasti rate za kredite.

Državna vlast, prema predloženom budžetu, u narednoj godini moći će potrošiti isto kao i u 2016.

950 miliona je okvir za institucije BiH. Od toga, na plate zaposlenih se odnosi 550 miliona. Budžet se najviše puni od prikupljenog PDV-a – 750 miliona maraka.

Državi treba više novca, smatraju u i stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

SDP sada optužuje SDA da predlaže isti budžetski okvir, za koji su u vrijeme njihove apstinencije od vlasti, govorili da je rušilački za institucije BiH.

Tvrdili su da je to budžet koji će stopirati istrage o kriminalu, koji će zecementirati euroatlanski put, da je to budžet koji slabi državu i jača entitete. A sada taj isti SDA predlaže taj budžet od 950 miliona. Za trotoar koaliciju, čiji je najveći projekat trotoar od 50 metara, i 950 miliona je puno“, kazao je Saša Magazinović iz SDP-a za N1.

Očekujem da Magazinović podrži budžet, jer je to budžet koji su oni predložiti 2012. godine. Tada smo ukazivali da je to malo, sada oni ukazuju da je malo“, smatra Amir Fazlić iz SDA.

Opširnije u prilogu Borisa Breze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.