Adamović: Kamere pri hapšenju proizvode kontraefekat

Vijesti 01. dec 201608:42 > 08:59
N1

Ugledni sarajevski advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović bio je gost Novog dana koji je između ostalog komentarisao i "spektakularna" hapšenja političara.

Istakao je kako nema potrebe da se nose kamere u lišenje slobode prilikom hapšenja poznatih ličnosti jer to proizvodi kontraefekat.

Sve bi se trebalo na uobičajenu mjeru svesti, a ne od svega praviti spektakl“, kazao je Adamović.

Nakon niza “spektakularnih” hapšenja u BiH, rijetko koje završi osuđujućom presudom. Na pitanje ko tu zakaže – Tužilaštvo ili Sud je odgovorio: “Odluke Suda se moraju poštovati i sve podlaže provjeri, ali ako uslijedi puštanje na slobodu, zna se ko je pogriješio – onaj koji nije ili jeste prezentovao dovoljno dokaza“.

Na pitanje otkud u posljednje vrijeme ovoliki broj akcija je rekao: “Javno mnijenje ima uticaj na sve. Tužioci i sudije su u prilici reći da imaju veliki broj predmeta i mnogo posla, ali se očekuju rezultati od njih pa obično pred kraj godine se navali da se sve završi i vjerovatno je to što javno mnijenje očekuje mnogo od pravosuđa rezultiralo time da se predmeti ubrzaju, što je dobro s jedne strane, a s druge strane je loše ako se ulazi u predmete zbog toga da bi se zadovoljila javnost“.

Nedavno se provodila akcija Pravda, prije dva dana akcija Urban u kojoj su uhapšeni dekani, bivši ministri. Terete se da su kao članovi organizirane grupe od 2012. do 2014. godine zaključenjem štetnog ugovora o zamjeni gradnje nekretnina oštetili budžet u iznosu većem od tri miliona KM.

O tome da li je moguće kriminalne radnje otkriti ranije je istakao: “To sve zavisi od vrste djela. Ako imate nešto što je najspektakularnije, odnosno lišenje života, to je nešto što se brzo pročuje u javnosti i vrlo brzo se sve uznemiri, ali ako imate primjera radi privredni kriminal gdje se duži niz godina dokazi formiraju, naprimjer zemljište, treba dogovoriti pa prodati to zemljište pa uočiti da nešto nije uredu i zbog toga sve traje duže što nije neuobičajeno“.

Kaže se kako je unosnije biti političar koji jednim potpisom može protupravno otuđiti više miliona nego sitni kriminalac koji treba obiti nekoliko trafika da bi otuđio hiljadu maraka i vjerovatno je to jedan od razloga zašto se bore za političke funkcije. Ako se namjeravate zbog toga baviti politikom, jer mislite da ćete jednim potpisom nekada moći nešto otuđiti, onda se ne biste trebali baviti politikom“, naveo je.

O tome šta je mislio kada je rekao da će se hapšenjem lidera SBB-a Fahrudina Radončića mnoge stvari razriješiti je kazao: “Princip za koji se strašno zalažem jeste presumpcija nevinosti. Mediji i policija i tužioci, da bi pokazali da tobože nešto rade i hapse, doprinijeli su tome da ti ljudi nemaju ono što po zakonu moraju imati a to je presumpcija nevinosti. Kad uhapsite portire, onda je priča o tome u njegovoj kući, među poznanicima i u Tužilaštvu, ali kad naprimjer slobode lišite premijera, onda svaka majka pita svoju kćerku hoće li sutra biti penzija. Trebaju biti obazrivi kad otvaraju predmete protiv istaknutih ličnosti zbog refleksija i objavljivati samo onda kad će značiti neminovan kraj osuđujućom presudom“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.