Oduševljenje u Orašju zbog puštanja bivših pripadnika HVO-a

Vijesti 01. dec 201618:20 > 19:26
N1

Vijest da će osumnjičene osobe u predmetu Đuro Matuzović i ostali braniti se sa slobode, dočekana je sa oduševljenjem u braniteljskim udruženjima u Orašju.

“Po nama, do ovog nije trebalo ni doći. Mi smo cijelo vrijeme tvrdili da su oni bili dostupni pravosuđu i Tužiteljstvu i sve to moglo obaviti u dan dva. Da ih ispitaju, vrate da se brane sa slobode”, kaže Predrag Mišković iz HVIDRA Orašje.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić , Tado Oršolić , Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić, po mjerama suda, ne smiju nigdje ići, komunicirati ni međusobno ni sa medijima. Oduzete su im i putne isprave. Dolazak kući, podržali su njihovi sugrađani.

Bivše branitelje očekuju dug proces ali optimistično se nadaju da će se dokazati nevinost osumnjičenih.

“Srpske vojnike za ratne zločine sudi i tuži tzv. RS, pripadnike Armije BiH sudi Federacija, a pripadnike HVO sudi BiH. Samim tim možemo reći u kakvom su položaju Hrvati u BiH. Mislim da je to nepravedno”, kaže Mišković.

Iz ove udruge ističu da imaju veliku podršku udruženja i institucija iz Hrvatske te da nije Hrvatska vršila pritisak na pravosuše BiH već samo rekla istinu.

Podsjećamo krajem oktobra uhapšeno je dest osoba sa područja osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima od aprila 1992. do jula 1993. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.