Vlada RS raspravljala o prednacrtu budžeta RS za 2017.

N1

Republika Srpska za sljedeću godinu neće imati ekonomsku politiku već je ovaj dokument zamijenjen programom ekonomskih reformi, a u prednacrtu budžeta RS za 2017. godinu stavka za plate u javnom sektoru smanjena je za 5 miliona KM, izjavio je Zoran Tegeltija, ministar finasija RS.

On je nakon radno-konsultitativne sjednice Vlade RS održane danas u Banjaluci govorio o prednacrtu programa ekonomskih reformi RS za period 2017.-2019. godina, prednacrtu budžeta RS za sljedeću godinu, prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakon o porezu na dobit, kao i Nacrtu zakona o poreskom sistemu RS. Sve ove dokumente Vlada RS je usvojila na današnjoj sjednici, nakon čega će sljedeće sedmice biti održane javne rasprave, zatim će Vlada usvojiti nacrte koje će uputiti u parlamentarnu proceduru kako bi bili usvojeni do kraja godine. 

Govoreći o prednacrtu programa ekonomskih reformi RS za period 2017.-2019. godina Tegeltija je istakao da je u programu predviđeno devet prioriteta, odnosno oblasti, kao i mjere u svakoj od oblasti. Ovaj dokument donosi se obzirom na činjenicu da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, te postoji obaveza izrade programa ekonomskih reformi do 2019. godine, po metodologiji EU.

Kada je u pitanju budžet RS za iduću godinu, predviđen je rast BDP-a od tri odsto, očekuje se mala inflacija, rast izvoza od 5,9 odsto, a uvoza 3,6 odsto, te da se anketna stopa nezaposlenosti kreće oko 24 odsto. Planirano je i da će doći do blagog rasta neto plata od 0,8 odsto, procjenjuje se rast zaposlenosti oko 1,4 odsto. 

Procijenjeni budžetski prihodi u 2017.godini iznose 2.591.100.000 KM, a procijenjeno finansiranje je 608.900.000 KM, pa cjelokupni budžetski okvir iznosi 3 milijarde i 200 miliona KM” rekao je Tegeltija i dodao da je to za 73 miliona KM više nego u 2016. godini. 

Najznačajnije povećanje očekuju kroz poreske prihode, odnosno poreza na dobit i takozvanih indirektnih poreza, a očekuje se i rast doprinosa za PIO i prihoda od dividendi i učešća u dobiti. 

Rashodovna strana budžeta RS koja u sljedećoj godini iznosi takođe 3 milijarde 200 miliona KM, a rashodi će omogućiti nesmetano funkcionisanje svih institucija u RS, redovno servisiranje svih obaveza po osnovu duga, kao i podršku realnom sektoru kroz javne investicije i kroz dirketne podržke kroz zapošljavanje. 

Naše osnovno opredjeljenje na rashodovnoj strani je bilo da ćemo zaustaviti svaki rast tekućih rashoda, da ćemo strogo kontrolisati zapošljavanje u javnom sektoru i mora ostati moratorijum na plate u javnom sektoru. Svi pozitivni efekti rasta prihoda moraju se isključivo koristiti za kapitalne investicije i smanjenje javnog duga“, rekao je Tegeltija. 

Naveo je da je za lična primanja zaposlenih u javnom sektoru, neto plate i naknade predviđeno 717.700.000 KM, odnosno manje za 5 miliona u odnosu na 2016. godinu.

Budžet za lična primanja zaposlenih rađen je na osnovu rješenja i zakona o radu kojim je definisano da je minuli rad 0,3 odsto. Ukoliko bude drugačijih zakonsih rješenja u zakonu zaposlenih u javnom sektoru moguće su korekcije na tom dijelu“.

Govoreći o javnom sektoru u RS, Tegeltija je istakao da on nije prevelik, ali da u pojedinim dijelovima javnog sektora koji ne podrazumijeva vladine institucije, ima viška zaposlenih, prije svega, u agencijama i javnim preduzećima. 

Između ostalog, predviđene su subvencije od 60 miliona za oblast poljoprivrede, 20 miliona za Željeznice RS, te 420.000 KM za željezničku korporaciju na nivou BiH, 1,9 miliona za Aerodrome RS i za program podrške zapošljavanju predviđeno je četiri miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.