Osmanović: Ahmetović neće biti isključen iz SDA

Vijesti 02. dec 201608:58 > 09:22
N1

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz potpisali su ove sedmice u Beču Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Sporazum je potpisan prilikom svečanog zatvaranja manifestacije “Godina kulture Bosna i Hercegovina – Austrija”. O ovom sporazumu, ali i ostalim aktuelnim temama u Novom danu razgovarali smo sa ministrom Adilom Osmanovićem.

O odluci Ustavnog suda BiH u vezi poništenja rezultata referenduma u RS i hoće li nešto promijeniti ta odluka je kazao: “Naravno. To je snažna poruka i odluke Ustavnog suda se ne komentiraju, one se sprovode. Bilo je za očekivati ovakvu odluku i ja je pozdravljam. Svi u BiH moraju shvatiti da ova država ima svoj Ustav i svoje zakone i oni koji to krše trebaju da budu jasni odgovornosti. Smatram da svi koji su pored odluke radili proutuustavno na njenom provođenju trebali bi pred zakonom odgovarati i biti sankcionisani za to“.

O izjavi predsjednika RS Milorada Dodika nakon odluke Ustavnog suda u kojoj je rekao da je to direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalaže i koju sprovodi RS je rekao: “Dodik će se ponašati tako dok država BiH i institucije ne budu sposobne da brane ustavnopravni sistem od svih onih koji ga pokušavaju narušiti. Očekujem da Tužilaštvo reaguje, u protivnom bismo imali anarhiju. Pravni sistem je taj koji može dati konačne odluke o nečemu“.

Ministar Osmanović je u Beču imao brojne susrete i potpisani su sporazumi o saradnji.

Potpisan je sporazum sa Austrijom koja je jako značajna država za BiH. Veliki broj studenata studira tamo i oko 200.000 građana porijeklom sa prostora BiH živi i radi u toj državi. Sporazum podrazumijeva lakšu mobilnost naših studenata da mogu studirati u Beču i drugim univerzitetskim centrima. Drugi segment je saradnja u oblasti kulture. Želim pohvaliti ambasadora Austrije u BiH koji je u ovih godinu dana izuzetno sarađivao. Imali smo više od 100 značajnih događaja i poruka je bila da se bolje upoznamo“, istakao je Osmanović.

O upitniku Evropske unije za BiH je kazao: “Kurz, Crnadak i ja smo u Beču razgovarali u vezi podrške Austrije na putu BiH ka EU i ona je prijateljski nastrojena da nam pomogne. Razumiju nas jako dobro jer smo bili u sastavu Austrougarske monarhije. Mađarska i Austrija nas bolje razumiju nego druge zemlje u EU jer smo bili zajedno u jednom državnom uređenju i dobili smo podršku od Kurza“.

Osmanović je prije odlaska u Beč javnosti saopćio dobru vijest, a to je da će cijene lijekova u BiH biti niže i do 80 posto. Na pitanje ko je kriv zbog toga što smo plaćali enormne cijene lijekova je odgovorio: “Stari menadžment Agencije za lijekove koji je bio kadar SNSD-a. Mi smo pokušavali pet, šest godina da nam daju pravilnik o kontroli visine lijekova. Držao sam desetine sastanaka sa menadžmentom, a oni su čini se upali namjerno u političku i farmaceutsku zavrzlamu tako da su održavali sjednice a nisu bili u stanju da konsenzusom donesu odluku. Bio sam prinuđen da lično sazovem sjednicu stručnog vijeća. Na neki način sam koordinirao radom sjednice i uspjeli smo nakon dva sata oštre diskusije da donesemo pravilnik“.

Mi do sada nismo imali nikoga ko bi bio regulatorna agencija kada su u pitanju cijene lijekova, tako da će Agencija regulirati i nadzirati provođenja pravilnika i infromisati Vijeće ministara o provođenju“, dodao je.

O odnosima u SDA, ali i tome da li će Sadik Ahmetović biti izbačen iz stranke je komentarisao: “SDA je velika politička stranka i kada je tako, onda imate i ljevicu i desnicu i centar i imate različitih interesa unutar stranke. Poslije Kongresa SDA jedan značajan broj ljudi našao se izvan rukovodstva stranke i više nemaju utjecaj koji su imali prije. Predlagao sam da se održi sastanak i razgovara i nađe rješenje kako da se uključe u stranku, jer su to vrijedni političari i kada nisu uključeni, onda su prinuđeni da svoje mišljenje iznose u medijima. Jedan od njih je i Ahmetović. On je osoba sa velikim političkim iskustvom i svakoj stranci trebaju takve osobe i naravno da neće biti isključen iz stranke“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.