Jedini Rom na čelu Općinskog vijeća u Zavidovićima

Vijesti 02. dec 201610:29 > 11:24
Redžo Seferović

Član A-SDA i pripadnik romske nacionalne manjine Redžo Seferović je izabran za predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Zavidovićima, a za N1 je kazao kako je veoma ponosan zbog toga, no i da se susretao s problemima među vijećnicima zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Seferović je inače prvi Rom koji je od 1911. godine, kad je osnovana Općina Zavidovići, izabran u Vijeće čime je ta općina postala prva lokalna zajednica u BiH koja je na čelo svog Vijeća imenovala Roma.

Na naše pitanje da li je on jedini na takvoj ili sličnoj poziciji u BiH od pripadnika manjinskih zajednica je odgovorio: “U Zeničko-dobojskom kantonu u Visokom je također u Vijeće izabrana Romkinja koja nije prošla kao manjina, jer je bila uz ostale građane na listi kao i ja, što ujedno predstavlja u neku ruku implementacije procesa ‘Sejdić-Finci’. Imam nekih informacija da bi se i u Tuzlanskom kantonu mogao desiti slučaj da Rom bude na čelu Vijeća u nekoj općini, ali još nemam zvaničnih podataka. Bosna i Hercegovina kao zemlja je prekrasna i samo ujedinjenje svih pozitivnih snaga, bez obzira na to kojoj nacionalnoj zajednici pripadaju, možemo doprinijeti boljim danima svih nas. Sigurno kapacitete imamo i nadam se da će u narednom periodu biti više rada a manje priče“.

Istakao je kako je ponosan zbog imenovanja na ovu funkciju.

Moj dugogodišnji rad u zajednici dobio je podršku većine u Općinskom vijeću Zavidovića te su mi kolege omogućile da u naredne četiri godine nastavim s pozitivnim aktivnostima u gradu u kome sam rođen i živim, a dao sam doprinos i u odbrani istog te se nadam se da ću u njemu ostati tokom svog života. U prvom mahu nakon izbora moram reći da sam bio dosta uzbuđen, imao sam tremu kako i na koji način nastaviti i voditi sjednicu. Radio sam na velikom broju poslova, a trenutno sam vatrogasac, no pozicija predsjedavajućeg Vijeća mi je najveća obaveza i zadatak koji ću pokušati obnašati na najbolji mogući način“, naglasio je Seferović.

O tome da li će njegova funkcija značiti izvjesniju budućnost za romsku populaciju je kazao: “Sigurno da ću se potruditi da i Romina u Zavidovićima pomognem da dobiju što bolje uslove za život i možda da još neki nađe zaposlenje u nekoj od ustanova koje djeluju u našem gradu. Podsjetit ću da sam jedini uposlen u državnim institucijama iako nas ima više od 800 u ovom gradu. Pokušat ću zajedno s lokalnom upravom, načelnikom, nadležnim iz kantona da se što više djece iz mog naroda školuje, jer je to ono što će omogućiti nama Romima da živimo kao svi građani u Bosni i Hercegovini“.

Moram reći da moj rad neće biti samo za interes Roma jer ipak su mene izabrali građani Zavidovića tako da ću svoje djelovanje usmjeriti kako bismo popravili uvjete za život svih u našoj općini, koja je nažalost ‘gašenjem’ Krivaje postala negativna priča u cijeloj regiji. Nezaposlenost, loš poslovni ambijent, i težak život građana je ono na čemu svi mi moramo raditi u narednom periodu. Nadam se da ćemo svi tokom narednog četverogodišnjeg mandata zajedno raditi da unaprijedimo zajednicu a ne da budemo podijeljeni kao i do sada što je Zavidoviće dovelo do ovoga gdje su sada, nažalost ne na nekoj visokoj poziciji po razvoju u Bosni i Hercegovini i regiji“, dodao je on za N1.

Ovaj skromni i inspirativni vijećnik je govorio i o tome na šta će staviti fokus u svome radu.

Bazirat ću se na pomoći načelniku Hašimu Mujanoviću u tome kako da poboljšamo poziciju naše Općine, a mislim da isti može iskoristiti i moje imenovanje na ovu značajnu funkciju kao jedan pozitivan primjer koji bi u budućnosti mogao doprinijeti ljepšoj slici iz grada na tri rijeke prema cijeloj Bosni i Hercegovini, a posebno prema regiji i Evropi. Pokušat ću radom u Vijeću da pomognem što lakšem i konstruktivnijem djelovanju, a pošto sam osnivač i član Evropskog pokreta BiH, preko istog ću pokušati dovesti što veći broj međunarodnih organizacija preko kojih bismo pokušali doći do fondova koji bi nam omogućili lakši pristup fondovima kako bismo resurse što bolje iskoristili“, komentarisao je Seferović.

Istakao je i kako poznaje ostale vijećnike u ovoj Općini jer su Zavidovići mali grad, no i da se uvjerio u to šta je politika, te da tek sada shvata da je to dosta težak posao.

Oni s kojima sam bio najbolji, bar sam tako mislio, okrenuli su mi leđa i čak pojedici su na neki način pokazali lice koje nisam vidio nikada prije. Bili su drski i na sjednici kada sam sjeo na mjesto predsjedavajućeg, dekoncetrisali su me i pokušavali provocirati i ismijavali kao Roma. Nažalost, ima još takvih ljudi. Neki koji su bili protiv mene čak su udarali jako od sto jer im je bilo krivo što sam izabran. Ja istim poručujem da radimo i pokušajmo radom pomoći našim sugrađanima kojih ima i gladnih. Kanimo se priče o ovim i onim, već hajdemo djelovanjem doći do rješenja da pokrenemo grad naprijed“, naveo je za N1.

Različite reakcije na imenovanje Redže Seferovića na čelo Općinskog vijeća Zavidovići

Na naše pitanje kakve su reakcije romske, ali i općenito zajednice na njegovo imenovanje je kazao kako ih ima različitih.

Romi nisu narod koji razumije šta je politika i kakve sve prednosti mogu imati od ove pozicije na koju sam izabran. Neki misle da sada imam čarobni štapić i da ću iznaći rješenja za sve. Međutim, ima ih i razumnih koji sigurno znaju da učenjem i slanjem djece u školu mogu za sve nas očekivati bolje dane. Ja sam jedan od rijetkih koji sam prije rata završio srednju školu i kao takav sam se uspio zaposliti. Romi u Zavidovićima sakupljaju sekundarne sirovine, veliki broj ih nema ni zdravstveno osiguranje. Mislim da bez obzira na reakcije kakve su, ja ću pokušati neke od ovih problema u kontaktima s nekim međunarodnim organizacijama da riješim“, rekao je te dodao kako je pred njima veliki posao i da se nada da će zajedno s načelnikom uspjeti napraviti pozitivnu priču za sve građane Zavidovića.

Seferović nam je rekao i kako nije imao problema problema tokom predizborne kampanje, a da sada u ovoj Općini moraju zajedno s načelnikom napraviti plan za naredne četiri godine kako da pokrenu Zavidoviće.

Ovo je prekrasan grad s dosta kvalitenih resursa i šteta je da se to ne iskoristi i za to nam treba apsolutno zajedničko djelovanje svih 29 vijećina. Moram reći da su Zavidovići bili grad među najrazvijenim u Jugoslaviji, a da je naš gigant Krivaja gradio cijelu Bosnu i Hercegovinu. Sada imamo čestite i vrijedne ljude i nadam se da će ovi negativci koji pokušavaju sve crno da pokažu iz našeg grada shvatiti da lijepe priče i pozitivna klima mogu samo donijeti bolje za sve nas“, zaključio je.

Seferović je pokazao da trud i zalaganje mogu učiniti razliku i doprinijeti da se glas manjine čuje, ali i da ništa nije nemoguće ako imate volju i želju da budete istaknuti u svojoj zajednici, bez obzira na pripadnost bilo koje vrste.

Redžo Seferović
Redžo Seferović
Redžo Seferović
Redžo Seferović
Redžo Seferović
Redžo Seferović

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.