Gdje su sve uposleni supružnici bh. političara

Vijesti 02. dec 201612:43 > 13:31
N1

Bezbroj reakcija izazvala je jučer priča N1 o zapošljavanjima potomaka ovdašnjih političara. Čitali ste o zanimljivoj ''slučajnosti'' u biografijama bosanskohercegovačkih funkcionera.

 Njihova djeca mahom su zaposlena u državnim institucijama, javim preduzećima, raznim agencijama kojih ova država ima ”mali milion”.

A šta je sa supružnicima? Gdje su zaposleni partnerke i partneri ovdašnjih funkcionera i funkcionerki? Javnost o tome zna malo, skoro ništa, a sporadični pokušaji da se napravi odgovarajuća ”baza podataka” uglavnom su iz inih razloga završavali bezuspješno.

Priče o profesionalnom usponu Sebije Izetbegović – supruge predsjedavajućeg državnog Predsjedništva Bakira Izetbegovića ispričane su davno. Ljekarka po struci, Izetbegović je godinama bila na čelu Opće bolnice u Sarajevu, a proteklih mjeseci vodi Klinički centar. Mišljenja o kvalitetu njenog rada su oprečna.

Supruga Dragana Čovića, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je Berndarica Čović. Ona je zaposlena u jednom mostarskom advokatskom uredu dok Gordana Ivanić, supruga Mladena Ivanića, radi u jednoj banci u Banjaluci.

Dragan Miličević, suprug Jelke Miličević izvršni je direktor Elektroprivrede za proizvodnju HZHB. Jelka Miličević je, inače, ministrica finansija Federacije BiH. Članica je Hrvatske demokratske zajednice.

Aleksandar Cvijanović, suprug premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović je bivši direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka dok je supruga Igora Radojičića, novog gradonačelnika grada na Vrbasu – zaposlena u Elektroprenosu BiH.

Zoran Tegeltija je ministar finansija RS-a, a njegova supruga Duška je pomoćnica ministra trgovine u turizma u Vladi ovog bh. entiteta dok je Elma Zukić, supruga Amira Zukića (generalnog sekretara Stranke demokratske akcije) uposlenica Vakufske banke na poziciji izvršne direktorice.

Među političarima na visokim funkcijama postoje i oni čije supruge nisu zaposlene. Tako je barem u imovinskom kartonu napisao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske dok je u svom imovinskom kartonu bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, naveo da je supruga Amina vlasnica firme MPM Plus D.O.O. Sarajevo. Lagumdžija, doduše, trenutno ne obnaša nijednu političku funkciju.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić u imovinskom kartonu nije označio je kvadratić za mjesto bračnog druga. On je, zvanično, razveden. Informacije o bračnom drugu nije otkrio ni imovinski karton Dušanke Majkić.

Malo je informacija o supruzi Fadila Novalića, a javnost je često zainteresovana za privatnost premijer Kantona Sarajevo Dine Konakovića. Njegova supruga Dalija je novinarka Al Jazeere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.