Tufekčić za N1: Nema oblasti koja nije korumpirana

Vijesti 02. dec 201618:16 > 18:20
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Jasenko Tufekčić gostovao je u emsiji Dan uživo na N1, gdje je kazao da aktuelna politička garnitura se često ne suosjeća sa građanima koji su ih birali.

U uvodu je istakao zadovoljstvo radom Doma narooda, te da su uspješno analizirane stvari koje su pred njima do kraja godine. To uključuje Zakon o igrama na sreću, reviziju boračkih naknada i druga pitanja.

Tu su zakoni koji su dizali tenzije, a kazao je da će se uskoro saznati “ko je igrao duplu igru”.

Da li delegati osjećaju odgovornost prema građanima, pitala je Merima Šemić u programu N1? “Jako malo to političari rade. Često se ne suosjećamo s onima koji nas biraju. Mi u Domu naroda, bez obzira ko kome pripada – ne mogu reći da želja i htijenje nije postojalo. Bilo je zastoja i u Vladi FBiH, ali ovoj garnituri se ne može oduzeti da smo htjeli raditi”.

U ponedjeljak zasjeda kolegij, a svaki naredni četvrtak do konca godine je sjednica Doma naroda. Tufekčić se nada da će plan za 2016. biti ispunjen.

On je kazao da je parlamentarna većina imala problem u cjelosti, i to je karakteristika cijele države, tvrdi. “Moramo se uspješno okrenuti vlastitim snagama. Narednim zadacima ćemo uspješno odgovoriti”, tvrdio je.

Dogovori o novcu se najbrže sklope. Danas je usvojen rebalans budžeta i to zbog tranše MMF-a.

“Morate shvatiti da kao Parlament, i Vlada FBiH imate odgovornost prema građanima. Da se ne usvoji budžet, stao bi život. Mnogi egzistiraju, pogrešno se interpretira ponekad. Nikad nije bilo zbog naših plaća, osjetljivi smo na to”.

“Objektivno, kod donošenja zakona – imaju lobiji koji žele da se određene oblasti ne regulišu. Kod Zakona o igrama na sreću će se to i vidjeti”, kazao je dodavši: “Naše društvo je korumpirano. Nema oblasti koja nije. Normalno, gdje god da uđete nailazite na lobije i ljude koji koče. Sve više treba pojedinaca koji moraju ući u priču da ne bude borbe sa vjetrenjačama”.

Dom naroda radi u krnjem sastavu. Klub Srba nikada nije popunjen do kraja. Iz RS su podnijeli apelaciju Ustavnoom sudu. Šta ukoliko Ustavni sud donese odluku da su sve donesene mjere nitavne. Je li to krah Parlamenta FBiH?

“Ne mogu se oteti dojmu da najveći broj opozicionih stranaka iz FBiH priželjkuje taj scenario. Ne želim da vjerujem u to. Zakonodavno pravna komisija i Dom naroda su načinili dobar dogovor, i nama ništa neće biti osporeno. Gestom nismo narušili da Klub Srba ne bude popunjen. Odluke su donesene Pravilnikom o radu, i ne želimo vidjeti taj ružni scenario”, izjavio Tufekčić za N1.

A šta je sa aferom oko zapošljavanja djece visokopozicioniranih funkcionera u državne institucije, kako to komentariše?

“Ove informacije koje mi dobijamo, kada tražimo odgovorne – imamo uvjeravanja da novih zapošljavanja nema. Nailazimo na zid, koji kaže da se više ne može zaposliti. Treba te ljude to pitati. Medijski smo spremni kalkulisati, oslikati problem na jedan način, a objektivno nemamo pravu sliku”, kazao je zamjenik predsjednika Doma naroda.

“Meni, kao podpredsjedniku Doma naroda, i u vrhu sam SDA, znam da je to kod nas slovo u koje svi vjerujemo. Vidjet ćemo rezultat o broju uposlenih”, utvrdio je. 

A da li postoji papir ili samo verbalna potvrda da nema novih zapošljavanja?

“Nekim Federalnim institucijama trebaju novi ljudi. Bilo je potrebe za novim zapošljavanjem. Vlada to nije odobrila. Problem treba sagledati sa svih strana i tražiti istinu negdje u sredini”, kazao je na koncu gostovanja u Danu uživo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.