Kako je ko glasao i zašto je ugrožen aranžman BiH sa MMF-om

Vijesti 02. dec 201619:38 > 19:43
N1

Zakona o akcizama odnosno cijelog procesa usvajanja zakona kao jedne od prethodnih mjera na koje se BiH obavezala prema MMFu nema. Ukoliko bi izostala tranša bila bi to velika glavobolja za entitetske ministre finansija kad riječ o ispunjavanju obaveza iz budžeta

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje sastao se u Mostaru da bi postigao saglasnost o Zakonu o akcizama i dva prateća Zakona. Do toga nije došlo, a evo šta je između ostalog po završetku sjednice državni ministar finansija i predsjedavajući Upravnog odbora.

“Mi nemamo tog zakona. Što se tiče Upravnog odbora nismo ispunili strukturalnu odrednicu. Sasvim normalno, ugrožen je aranžman sa MMF-om, a sasvim normalno i kreditorima poput EBRD, Kuvajtski fond… To vam je sad činjenično stanje”.

Međutim brojni mediji prenijeli su očito pogrešno izjavu Vjekoslava Bevande da su on i oba entitetska ministra finansija glasali za sve zakone a da su protiv bili eksperti u Upravnom odboru i to sva trojica.

N1 saznaje da je ishod glasanja bio ovakav :

– Jelka Miličević protiv svih zakona
– Zoran Tegeltija za sve zakone
– ekspert iz RS Miodrag Kudić protiv svih zakona
– ekspert Vijeća ministara Ismet Suljendić za Zakon o akcizama a protiv druga dva
– ekspert iz FBiH Muhamed Kozadra nije bio ni prisutan
– Vjekoslav Bevanda protiv svega.

Dakle šest je članova upravnog odbora, međutim za saglasnost su potrebna četiri glasa ali i da su oba ministra finansija za Zakon.

Također nezavnično saznajemo da su eksperti u Upravnom odboru na nekoliko posljednjih sjednica sprečavali saglasnost jer njihov status nije riješen kad je riječ o primanjima po osnovu članstva u Upravnom odboru.

Zakon će ponovo na vijeće ministara i Parlament. Ukoliko bi izostala tranša MMF-a i drugi kreditni aranžmani nema sigurnih plata budžetskim korisnicima nema penzija nema nikakve stabilnosti a prvenstveno nema silnih troškova administrativnog aparata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.