Dunja Popović: Ribolov nije samo muški sport

Vijesti 03. dec 201616:19 > 16:25
Anadolija

Od šeste godine bavi se ribolovom, sa 13 postala je prvak Bosne i Hercegovine u sportskom ribolovu, lovu udicom na plovak

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

U ovoj kategoriji od kako je počela pecati do danas prvak je Banjaluke, dok joj se na nivou Republike Srpske titula prvaka samo jednom izmakla. Ova priča ne bi bila neobična da je u pitanju bilo koji muškarac, a ne Banjalučanka Dunja Popović koja ima 24 godine. 

Osim što se takmiči, prošle godine postala je jedina žena društveni sudija u sportskom ribolovu u Banjaluci, najmlađa u RS, a san joj je da uskoro položi ispit za regionalnog sudiju, odnosno da može suditi na nivou BiH.

Sa Dunjom Popović ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je pored Vrbasa u kojem je pokazujući svoje vještine, ulovila nekoliko ribica iako su niske temperature vazduha natjerale ribe da se zavuku u dubine gdje je voda toplija.

Prirodu zavoljela uz oca

“Od malih nogu sam na neki način učestvovala u ekološkim akcijama, gdje sam uz oca zavoljela prije svega prirodu, a pokazao mi je i kako izgleda ribolov. Vremenom sa pokazivala sve veće i veće interesovanje tako da sam se i oprobala u takmičenjima. Za sada ide odlično, za sada mi je super”, priča ova djevojka. 

Pošto nema ekipu, takmiči se individualno, a ponekad kada neka od ekipa u kategoriji seniora nema dovoljno članova, uskoči da pomogne kolegama. Na pitanje kakva je konkurencija među ženama, odgovorila je – jako slaba.

“Jako malo djevojaka se upušta da bude ribilovac, međutim smatram da je to izuzetno lijep sport, lijepa su druženja, okupljanja, kupovi…”.

Iako kod onih koji se ne bave ribolovom vlada predrasuda da je to dosadno, kada je u pitanju sportski ribolov, prema Dunjinim riječima, proradi takmičarski duh. Kaže da je ribolov jako zanimljiv, ali i skup sport, jer je potrebno mnogo ulaganja, a da njoj najviše prija boravak u prirodi. Nikada neće prežaliti činjenicu da se kao prvak BiH plasirala na Evropsko prvenstvo, ali nije mogla da učestvuje na njemu jer joj je bio potreban štap koji košta oko 1.500 evra, te stolica i prateća oprema što košta i više od 1.500 evra. 

Prilikom takmičenja cilj ribolovaca je da u određenom vremenskom periodu, najčešće dva do četiri sata, ulove što više kilograma ribe. Nije bitna težina pojedinačne ribe, nego ukupan zbir, a Dunjih prosjek po takmičenju iznosi oko dva i po kilograma.

“Smatram da je najvažnija brzina i vještina. Po vodama na kojima pecam, znam koja riba kada radi, na koji način koja riba grize i slično, tako da se tako i snalazim, ali definitivno je najvažnija brzina. Pošto su to manje ribe, najbitnije je da što prije skidamo sa udice, što prije zabacujemo da bi izvukli veću količinu ribe, veću kilažu”, kaže Dunja Popović. 

Na pitanje kako muškarci prihvataju žene koje se bave ribolovom rekla je da im je, prije svega, neobično.

“Jako im je neobično, ove godine kada sam počela raditi kao sudija, gledali su kao da se ne razumijem dovoljno, međutim nisu znali da sam državni prvak i tek onda su se uozbiljili i shvatili da ima nas žena koje se bavimo tim i koje smo posvećene tome. Stvarno to nije samo muški sport, nema razlike i treba svako pokušati”, ispričala je Dunja Popović. 

Trudi se da što više učestvuje u ekološkim akcijama, koje organizuje ili Sportsko ribolovno društvo Banjaluka ili nevladine organizacije.

Dunja Popović završava Prirodnomatematički fakultet u Banjaluci, smjer ekologija i zaštita životne sredine, a osim što planira nastaviti školovanje, namjera joj je i da svoje znanje i ljubav prema prirodi prenese djeci kroz školu ribolova. 

U slobodno vrijeme najčešće peca na ušću Vrbanje u Vrbas, mrena i pastrmka su joj omiljene vrste koje često i uhvati, a sa druge strane u posljednje vrijeme joj škobalji često umaknu sa udice. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.