Javne nabavke: Pitati zašto se nešto nabavlja, a ne kako

Vijesti 05. dec 201610:04 > 10:14
N1

Predsjedništvo BiH u posljednjim danima došlo je u žižu javnosti pozivom za obilazak novoigrađenog trotoara, a nakon toga sada će dobiti i novi namještaj, nove lustere, ćilime...

Ukupna vrijednost javnih nabavki za Predsjedništvo BiH u ovoj godini povećana je na 2 miliona 497 hiljada 150 KM, novom odlukom državnog Predsjedništva. Tek 25 posto posto javnih nabavki godišnje u Bosni i Hercegovini bude provedeno na transparentan način – podaci su udruženja Tender.

O javnim nabavkama, u susret regionalnoj konferenciji „Kako do efektivne kontrole svrsishodnosti javnih nabavki”, u jutarnjem programu N1 televizije razgovarali smo sa Svetlanom Toma Anokić, Vrhovnom državnom revizorkom Sektora za reviziju svrsishodnosti poslovanja, Državna revizorska institucija, Srbija i Mervanom Miraščijom, Projekt menadžerom Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji biće prezentovani pojedinačni slučajevi, tj. detektovane sfere u kojim postoje najveći problemi sa javnim nabavkama.

Najvažnije slabosti sistema su pitanje nedovoljne transparentnosti, nedovoljno monitorninga i neefikasna pravna zaštita. Radili smo na regionalnom nivou 200 javnih nabavki, od medicinske opreme i materijala, kancelarijskog materijala do skupocjenih stvari poput automobila za Predsjedništvo i niže nivoe vlasti, reprezentacije i trošenje budžetskih sredstava“, rekao je Miraščija.

On je dodao da BiH ima najnetransparentniji sistem.

U Srbiji je došlo do poboljšanja izmjenama zakona o javnim nabavkama. Makedonija je najviše odmakla, jer su uveli elektronske javne nabavke. U Crnoj Gori imaju institucija inspektora za javne nabavke.

Zašto nabavljamo određene robe i usluge, to pitanje treba postavljati, a ne kako. Sve na papiru izgleda sjajno, ali nigdje nema obrazloženja za javne nabavke, da li je svrsishodno, a to je najvažnija stvar“, smatra Anokić.

Pepeljara za Vladu RS – 1.293 KM, kanta 1.733 KM ili pak ručak za Vladu USK 230 KM. Ovo je sve plaćeno prošle godine. Da li je u BiH bilo slučajeva da je neko odgovarao?

Mnogo je slučajeva poput nabavke vozila za Općinu Goražde kada se kupilo vozilo malo ispod 50.000 KM, što je donji prag, jer se preko 50.000 objavljuju i to je prošlo bez uvida javnosti. Zatim tu je i modernizacija Univerziteta na Palama, nabavka od 10 mil KM, a odgovor Ministarstva prosvjete RS-a je bio da se ponuđač koji našim sredstvima modernizuje se protivi dostavljanju postupaka. Tu je i nabavka kompjuterske opreme za Ministarsvo sigurnosti ili nabavka automobila Parlamentarne skupštine…“, dodao je Miraščija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.