Zatraženo produženje pritvora Esedu Radeljašu

Vijesti 05. dec 201616:06 > 16:10
Screenshot / Youtube

Postupajući tužitelj Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora Esedu Radeljašu koji je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva „Blok“.

Produženje pritvora za Radeljaša Tužilaštvo je predložilo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrdila je za N1 Azra Bavčić, portparolka Kantonalnog tužilaštva KS.

U istoj akciji uhapšeni su Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević kojima su određene mjere zabrane.

Također, u akciji kodnog naziva “Blok” kasnije je uhapšen i Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad i bivši ministar u Vijeću ministara BiH, kojem je određen jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo KS Hadžića tereti da je isplatio milion KM osumnjičenom Esedu Radeljašu, a drugog uhapšenog Kasima Zuluma da je zloupotrijebio ovlasti vještaka koji je procijenio vrijednost spornog zemljišta koje pripada Radeljašu.

Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44.404 marke. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH kaže da se fizičkom licu ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat. Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona maraka, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine. On je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke (BOSS).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.