Bennett: Situacija u BiH je paralizovana i opasna

Vijesti 06. dec 201609:30 > 11:14
N1

Christopher Bennett, novinar i pisac, direktor Fondacije za očuvanje historijskog naslijeđa, te bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH gostovao je u jutarnjem programu N1 televizije.

Autor je i knjiga ‘Krvavi raspad Jugoslavije’ iz 1995.godine i ‘Paralizirani mir u BiH’ koja je objavljena ove godine.

Bennett posjeduje iscrpno iskustvo kada su u pitanju politički tokovi u BiH.

Situacija u BiH danas je paralizirana i prilično opasna. To je tema današnjih razgovora u PIC-u. Danas će biti prilično vruć dan, kao i sutra. PIC je podijeljen. To smo vidjeli u slučaju referenduma u RS-u kada je Rusija podržala referendum za razliku od svih ostalih članova PIC-a. Situacija u BiH je sve kompliciranija 21 godinu nakon kraja rata. Još uvijek imamo isti sistem politike pobjednika i gubitnika. To nismo uspjeli promijeniti sve ove godine i za mene to je ključ paralize“, kazao je Bennett.

Da li vlast u BiH funkcioniše po principu ‘ako neće biti po mom, neće biti nikako’?

To je uzrok sada, a bio je uzrok i poletkom ‘90 godina. Lideri brane interese svog naroda na najžešće načine i to je uvijek na račun drugih naroda i onda se nađemo u začaranom krugu. Nema napretka u takvoj situaciji. Istovremeno imamo mogućnost rješenja ako se promijeni logika ako se promijeni način izbora. Ako jedan Srbin traži glasove Bošnjaka i Hrvata, a isto tako da vrijedi za ostale narode. Imamo etnokraciju, a to je princip konflikta i sukoba. Tako je bilo i prije 25 godina. Međunarodna zajednica je gurnula mirovni proces, a čim je prestala stalno intervenirati došli smo do nove paralize“, istakao je bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Bennett je istakao da u BiH ne postoji izbalansirani sistem naroda na istoj teritoriji kako bi se izgradila sigurnost za sve narode.

Čim svi zavise od svih onda svi moraju raditi za interes svih. Danas imamo problem u Srebrenici, Mostaru, Stocu…

Da li se problem Mostara, evo toliko godina bez izbora, može riješiti intervencijom visokog predstavnika?

Situacija u Mostaru je sve opasnija jer građani ne mogu odlučivati. Moramo naći rješenje koje će sve strane tamo prihvatiti. Važno je da se vode ozbiljne diskusije šta je sve moguće u jednom izbornom sistemu. Rezultati izbora i ponašanje zavisi od izbornog zakona. Potrebno je zajedno analizirati i naći bolja rješenja ne samo za Mostar i Stolac već za cijelu BiH.
Napisao sam radnu verziju o zatvaranju OHR-a tada i zaustavljanju politike 2007. godine. Visoki predstavnik je stalno intervenisao i trebamo biti svjesni da to nije bilo trajno rješenje za BiH i bilo je potrebno dati mogućnosti domaćim vlastima, ali smo skoro odmah vidjeli neuspjeh takve politike“, naglasio je Bennett.

On ističe da je zbog toga Ured Visokog predstavnika i danas otvoren i ima izvršna ovlaštenja.

To je polisa osiguranja i možemo ga koristiti u strašno ozbiljnoj situaciji. Sada situacija nije tako ozbiljna koliko god je očajna. Važno je da Ured Visokog predstavnika postoji i da posmatra dešavanja.”

Put BiH ka Evropskoj uniji i NATO savezu?

Važno je da BiH uđe u taj proces, i za EU i za NATO. Članice EU i NATO-a su spremne prihvatiti BiH u budućnosti, ali je važno da se društvo u BiH ponaša u okviru saveza. Ako značajan dio društva u BiH ne podržava NATO, BiH nikada neće moći ući. Slovenci su glasali za članstvo u NATO-u nakon perioda ozbiljnih reformi jer veliki dio stanovništva na početku nije bilo za članstvo u ovom savezu“, izjavio je Bennett.

On je dodao da je EU pružila svim zemljama u Evropi svijetlu budućnost.

Ali sada je situacija sve nejasnija. Bez obzira na sve to, EU može pomoći BiH u reformama koje će se morati provesti kako bi BiH dobila bolju budućnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.