Mektić: U Hrvatskoj su izmislili izvještaj SIPA-e

Vijesti 06. dec 201610:53 > 10:59
N1

Svi zajedno u BiH, od medije do svih sigurnosnih agencija, trebamo raditi na prevenciji, suzbijanju i i procesuiranju svih oblika ekstremizma i sve što ima obilježje terorizma, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Neprimjereno je ono što je uradio Večernji list ili Hrvatska obavještajna služba jučerašnjim člankom. Javno bih pozvao direktora Hrvatske obavještajne službe da se oglasi i odgovori na pitanje odakle im ovakva informacija“, kazao je Mektić.

Mektić je citirao članak iz Večernjeg lista u kojem piše da je “SIPA u svom dramatičnm izvještaju potvrdila na ono što je upućivala Hrvatska sigurosna služba da je BiH vehabijsko žarište…”

Odgovorno tvrdim da takvog izvještaja SIPA-e nema. SIPA nije pravila takav izvještaj niti ga je pravila pod takvim naslovom. Ko je izmislio Večernji list ili Hrvatska obavještajna služba to je njihova stvar da se dogovore i objasne. Mislim da nije korektno da se na takav način prenose informacije“, rekao je Mektić.

On je naglasio da su BiH i Hrvatska partneri po pitanju zajedničke borbe protiv terorizma, ekstremizma te da bi bilo korektno da se takve informacije razmjenjuju.

Razgovarali smo u Sarajevu na tu temu, na zajedničkom sastanku i ni na kakav način nije sugerisano da postoji takav izvještaj. Ovo je izmišljena stvar o izvještaju SIPA-e“, dodao je Mektić.

Također je istakao da nije korektno da se plasiraju ovakve netačne stvari pred turističku sezonu u BiH.

Ne bi bilo korektno da mi plasiramo slične stvari pred ljetnu turističku sezonu u Hrvatskoj.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.