Otvoreno pismo Ceriću, Filipoviću i Hadžifejzoviću

Vijesti 06. dec 201615:32 > 15:36
Udvdr.h

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR Herceg Bosne - Podružnica Mostar uputila je u utorak otvoreno pismo Mustafi efendiji Ceriću, akademiku Muhamedu Filipoviću i novinaru Senadu Hadžifejzoviću u kojem je ocijenila neprihvatljivim njihov način komuniciranja s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i hrvatskim političarima.

“Vaše smo istupe doživjeli kao govor mržnje i otvoreno neprijateljstvo prema hrvatskim predstavnicima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izabranim slobodnom i većinskom voljom hrvatskog naroda”,  navodi se u pismu.

Iz Udruge ističu kako je izjava Grabar-Kitarović o tome da je najveća trenutna sigurnosna prijetnja u regiji za Hrvatsku Bosna i Hercegovina i da nije u potpunosti politički empacipirana, utemeljena te kako se to može dokazati na više primjera, a jedan od njih je i izjava akademika Esada Durakovića koji je kazao da je “internacionalni projekt da se u Federaciji BiH stvori ‘muslimanija'”.

“Gospodine Ceriću mi se u potpunosti slažemo s izjavama akademika Durakovića i nažalost mislimo da su se ove radikalne promjene u islamu dogodile kada ste Vi bili reis-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Vi se pozivate kako su čelnici HB Herceg-Bosne osuđeni na preko 100 godina zatvora prvostupanjskom presudom Haaškog suda, a ne kažete kako je u Bosni i Hercegovini poslije rata za islamski terorizam izrečeno više od 150 godina zatvora što se morate se složiti s nama, dogodilo poslije rata”, navodi se u pismu.

U udruzi smatraju neprihvatljivim i izjave akademika Muhameda Filipovića koji je izjave hrvatske predsjednice nazvao nezrelim i diplomatski neprimjerenim, dodavši pri tom kako “Hrvati jednostavno nemaju ni moralni ni psihički kapacitet”.

“S obzirom da se bošnjački intelektualci poput Filipovića vole razmetati izjavama o nekakvim činjenično neutvrđenim dogovorima između Tuđmana-Miloševića, Bobana-Karadžića, želimo napomenuti kako je cijela javnost u BiH upoznata dogovorom Muhamed Filipović-Radovan Karadžić iz kolovoza 1991. godine, nazvan Historijski sporazum između Srba i Bošnjaka, nastao u jeku agresije Srbije na Republiku Hrvatsku. Bilo bi dobro da pred nekom sudskom institucijom akademik Filipović objasni što je on tada s Karadžićem potpisao i kakvi su dogovori bili ‘jer nam negdje u podsvijesti sazrijeva misao da je on možda i najodgovornija osoba za izazivanje neprijateljstva između bošnjačkog i hrvatskog naroda'”, navodi se u pismu.

“Što se tiče seksističkih i neprimjerenih izjava jednog TV urednika prema predsjednici Grabar-Kitarović neka služi na čast njemu i njegovoj novinarskoj etici jer nije ovo ‘yutel’ da se dodvorava nekoj politici”, dodaje se nadalje u pismu. 

“Ovakva retorika navedenih bošnjačkih intelektualaca ne služi na čast njima, njihovom narodu, a niti doprinosi pomirenju među narodima u Bosni i Hercegovini. Ono o čemu bismo mi trebali razgovarati je vladavina prava, poštivanje odluka Ustavnog suda BiH i novi put Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama”, navodi se na koncu pisma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.